ЮНЕСКО засуджує ракетні атаки по історичному центру Одеси

15:49, 22.07.2023
ЮНЕСКО засуджує ракетні атаки по історичному центру Одеси

На фото: будівля китайського консульства в Одесі, яка постраждала цієї ночі

ЮНЕСКО засудило РФ за атаки на історичний центр міста Одеси, який містить об'єкти всесвітньої спадщини. Організація виразила свою стурбованість та закликала до збереження культурної спадщини та захисту історичних пам'яток під час війни або конфліктів.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє  міськрада Одеси з посиланням на пресреліз ЮНЕСКО.

 

ЮНЕСКО закликало Росію припинити напади на культурні цінності, які захищені широко ратифікованими міжнародними нормативними документами.

 

"Попередня оцінка в Одесі виявила пошкодження кількох музеїв, що знаходяться на території Всесвітньої спадщини, зокрема Одеського археологічного музею, Одеського морського музею та Одеського літературного музею", - йдеться у повідомленні.

 

Зазначається, що всі музеї були відзначені ЮНЕСКО та місцевою владою Блакитним щитом, відмітною емблемою Гаазької конвенції 1954 року.

 

"Ця війна становить усе більшу загрозу українській культурі. На сьогодні ЮНЕСКО підтвердила пошкодження 270 культурних об’єктів в Україні з 24 лютого 2022 року", - нагадали у повідомленні.

 

Уночі 20 липня Росія атакувала  низку областей півдня та сходу України: в Одесі зруйновано адмінбудівлю, 4 постраждалих; у Миколаєві сталася пожежа у житловому будинку, є загиблі та щонайменше 19 поранених.

 

У ніч на 21 липня російська армія завдала ракетного удару по Одещині, унаслідок чого двоє людей дістали поранення та було знищено 120 тонн агропродукції.

 

Як повідомляла УМ, у ніч на 18 липня внаслідок ворожої атаки на Одесу  постраждали будівлі церкви та готелю «Одеса» на морвокзалі.