Відновити поставки зерна з України буде дуже складно - Блінкен

08:24, 22.07.2023
Відновити поставки зерна з України буде дуже складно - Блінкен

Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що поставка зерна з України під загрозою через Росію

Державний секретар США Ентоні Блінкен на Безпековому Форумі в Аспені висловив серйозні стурбованості щодо відновлення поставок зерна з України, зазначивши, що це буде надзвичайно важке завдання.

 

Ймовірна причина цього ускладнення полягає в загрозах, які Росія висуває щодо знищення цивільних кораблів, які перевозять зерно, у Чорному морі. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Голос Америки. 

 

«Ми працюємо з союзниками, працюємо з іншими партнерами, з Україною, щоб розглянути інші варіанти. Але я повинен вам сказати, що я не думаю, що можна надолужити втрачені обсяги, які припинились з цією ініціативою, через інші шляхи. Тому ми докладемо всіх зусиль. Але це сильно заважає транспортуванню".

 

Блінкен додав, що разом з партнерами і сожзниками США шукаєють альтернативи морському шляху, бо відновити комерційні морські перевезення буде "дуже і дуже важко. Тому що для перевізників та страховиків, було б дуже важко працювати в такому середовищі, "враховуючи загрози і більше ніж загрози, – дії, які Росія вжила протягом останніх кількох днів»,– зазначив Блінкен.

 

Він наголосив, що Росія навіть не натякає, а прямо погрожує тим, що вона нападатиме на кораблі, які заходитимуть в українські порти, щоб вивезти на світові ринки продукти харчування.

 

«Через чотири дні, відколи вони вийшли з цієї домовленості, що вони зробили? Росія щодня бомбардувала Одеський порт. Вони заклали більше мін та погрожували судноплавству. Насправді лише вчора вони провели навчання, яке навмисно оприлюднили, де вони симулювали атаку на корабель. Що це говорить вам про їхні наміри? Що це говорить вам про відсутність будь-якої елементарної пристойності, коли справа доходить до доставки їжі туди, куди потрібно?»– риторично запитав американський держсекретар.

 

Відповідаючи на запитання ведучої про "операцію під чужим прапором", про яку раніше на Безпековому Форму в Аспені попередив голова ЦРУ Вільям Бернс, Блінкен сказав: "Ми висловили справжнє занепокоєння з цього приводу.

 

"Мені здається, ви чули, як Білл Бернс про це казав", також Джон Кірбі сказав з трибуни Білого дому. Знову ж таки, це те, що є невід’ємною частиною російського сценарію

 

17 липня речник Кремля Дмитро Пєсков заявив про зупинку дії зернової угоди.  Також Росія оголосила про відкликання гарантій безпеки судноплавства в рамках Чорноморської зернової ініціативи.

 

Водночас президент Туреччини Реджеп Ердоган сказав,  що вірить, що президент Росії насправді хоче продовження дії так званої "зернової угоди", та поговорить з ним про це.

 

А Зеленський запропонував Туреччині й ООН продовжити роботу «зернового коридору» без РФ. 

 

19 липня президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія "розгляне можливість" повернення до "зернової угоди" лише у разі повного виконання її умов. 
 

Як повідомляла УМ, внаслідок ракетної атаки пошкоджень зазнала зернова інфраструктура міжнародних та українських трейдерів та перевізників Kernel, Viterra, CMA CGM Group. Також напередодні була атакована портова інфраструктура, яка задіяна в роботі зернового коридору та пошкоджено резервуари та причали Одеського порту.