У Чехії планують закупити для армії дрони-камікадзе

16:08, 16.07.2023
У Чехії планують закупити для армії дрони-камікадзе

Чеська армія враховує новації на полі бою в Україні. (Фото Офісу президента)

Армія Чехії анонсувала плани закупити так звані баражувальні боєприпаси, інакше відомі як дрони-камікадзе.

 

Генеральний штаб ЗС Чехії хоче підписати контракт вже до кінця 2023 року.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомила речниця Генштабу ЗС Чехії Властіміла Кіпрісова, передає видання Novinky.

 

"Наразі Міністерство оборони веде переговори з конкретним постачальником обраної системи баражувальних боєприпасів. Через характер проєкту відомство пов'язане комерційною таємницею з обраним постачальником", – зазначила речниця.

 

За інформацією чеських ЗМІ, оборонне відомство має вести переговори з ізраїльською компанією UVision, яка виробляє безпілотники-камікадзе Hero різних розмірів, від маленького вагою вісім кілограмів до 150-кілограмового дрона, який може пролетіти 200 кілометрів і знищувати важку бронетехніку.

 

"Армія має намір придбати десять комплектів баражувальних боєприпасів для підрозділів сухопутних військ", – додала пані Кіпрісова. Генеральний штаб хоче підписати контракт до кінця 2023 року.

 

Речниця не повідомила, скільки коштуватимуть безпілотники-камікадзе. В Інтернеті можна дізнатися, що італійські спецвійська купують невизначену кількість найменших машин Hero 30 і заплатять за них майже сто мільйонів крон (понад 4 млн євро).

 

Зазначається, що дрони-камікадзе поєднують в собі переваги керованої ракети і розвідувального безпілотника.

 

"Вони використовувалися і раніше, але в Україні стало зрозуміло, наскільки це небезпечна зброя, адже це і розвідувальна, і патрульна, і ударна машина в одному", – каже головний редактор Army Technical Magazine (ATM) Міхал Здобінський.

 

Чеська армія наразі використовує кілька типів невеликих спостережних безпілотників. Минулого року Генеральний штаб вирішив купити в Ізраїлі три більших бойових дрони Heron 1, які можуть нести ракети або бомби. Але армія відмовилася від цього контракту і оголосила, що купить 200 малих дронів.

 

За словами солдатів, за зміною думки стоїть війна в Україні, де менші безпілотники добре себе зарекомендували.

 

Як повідомляла «УМ», український державний концерн «Укроборонпром» і чеське збройове підприємство VOP CZ домовились розпочати вже незабаром спільний ремонт танків Т-64.