Іноземний шпигун отримав 10 років буцегарні

09:52, 15.07.2023
Іноземний шпигун отримав 10 років буцегарні

Іноземець приїхав до Рівного під виглядом волонтера і збирав розвіддані про ЗСУ

Шпигуна-іноземця, який під виглядом волонтера збирав розвіддані для ворога, Рівненський суд засудив до 10 років ув'язнення. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Рівненська обласна прокуратура. 

 

Підсудного було визнано винним у передачі інформації про місцезнаходження ЗСУ, за можливості їх ідентифікації на місцевості, представнику спецслужб держави агресора та участі у терористичній організації (ч. 3 ст. 114-2, ч. 1 ст. 258-3 КК України).

 

Було доведено, що 67-річного чоловіка, який у 2014-2015 роках був учасником одного з угруповань "ДНРівців", завербували представник спецслужб іншої країни.

 

"На виконання завдання свого куратора іноземець приїхав до Рівного під виглядом волонтера, аби зібрати інформацію щодо розташування у місті військових підрозділів та об’єктів критичної інфраструктури. Також чоловік займався підготовкою інших злочинів на шкоду інтересам України", - розповіли у прокуратурі.

 

Інформатора затримали в лютому, коли він намагався передати співробітнику головного управління Генштабу ЗС РФ закриті дані про місцезнаходження підрозділу ЗСУ. Зазначається, що розголошення ворогові такої інформації могло завдати шкоди обороноздатності та держбезпеці України.

 

Обвинувачений під час судового розгляду повністю визнав свою провину. Вирок ще не набрав чинності та може бути оскаржений в апеляційному суді.

 

Нагадаємо, наприкінці червня засудили до 8 років ув'язнення бойовика угруповання "ДНР", який намагався влаштуватися на службу до полку "Азов".

 

Також повідомлялося, що близько двох тижнів тому СБУ викрила російську агентурну мережу у Харкові. Фігуранти наводили ворожі ракети та "зливали" окупантам переміщення ЗСУ. Затриманим оголосили підозру у державній зраді, їм загрожує довічне ув'язнення.

 

Перед цим в Україні відправили до вʼязниці ще трьох бойовиків, які у складі терористичних організацій "ЛНР" та "ДНР" воювали проти ЗСУ.

 

Як повідомляла УМ, контррозвідка  Служби безпеки затримала ще одного агента фсб рф у Миколаєві. Він готував нову повітряну атаку рашистів по оборонних заводах та будівлі управління СБУ в області.