Ядерний шантаж рф на ЗАЕС є інструментом переломлення ходу війни на свою користь - Маляр

12:21, 05.07.2023
Ядерний шантаж рф на ЗАЕС є інструментом переломлення ходу війни на свою користь - Маляр

Росія нагнітає ситуацію із ЗАЕС, щоб переломити хід війни на свою користь.

Ситуацію навколо Запорізької атомної електростанції росія чимдуж нагнітає й може вдатись до терористичних дій на території АЕС, щоб переломити хід війни на свою користь.

 

Як інформує УМ про це 5 липня заступниця міністра оборони України Ганна Маляр заявила у Телеграмі.

 

За її словами, інформаційний простір заповнили повідомлення про імовірність терористичного акту на ЗАЕС.

 

"Тут варто розуміти, що країна-терорист здатна на будь-які, навіть тотально безрозсудні вчинки, які потім спробує видати за чужі", - наголосила Маляр.

 

З метою мінімізації потенційно можливих негативних наслідків у Дніпропетровській, Запорізькій, Херсонській та Миколаївській областях уже декілька днів тривають навчання екстрених служб з подолання наслідків можливого теракту на ЗАЕС, зазначила вона.

 

"Навіщо росія нагнітає ситуацію з ЗАЕС і може вдатись до терористичних дій на її території? Щоб переломити хід війни на свою користь", - наголосила Маляр.

 

Як підкреслила заступниця міністра, обидва сценарії - як залякування терористичними діями, так і їх безпосереднє вчинення - для РФ є інструментом досягнення воєнних цілей.

 

Вона закликала зберігати спокій, довіряти виключно офіційним джерелам інформації та дотримуватись їх рекомендацій.

 

Нагадаємо, що 4 березня 2022 року росіяни захопили ЗАЕС.

 

22 червня 2023 року Президент Володимир Зеленський заявив про плани Росії влаштувати теракт на станції.

 

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов повідомив, що Україна ретельно готується до будь-яких сценаріїв розвитку подій навколо Запорізької АЕС.

 

Головне управління розвідки Міністерства оборони 30 червня повідомило, що російський контингент поступово залишає територію станції.

 

Наприкінці червня у Миколаївській, Херсонській, Запорізькій, Дніпропетровській областях провели масштабні навчання екстрених служб з подолання наслідків можливого теракту на ЗАЕС.

 

4 липня Збройні сили України офіційно попередили про можливу підготовку російськими загарбниками провокації на Запорізькій АЕС.

 

Як повідомляла УМ, Лідер Китаю Сі Цзіньпін особисто застеріг господаря Кремля путіна від застосування ядерної зброї в Україні.