Прибиральниця-«диверсантка»: у США десятиліття досліджень були знищені за секунду

13:03, 27.06.2023
Прибиральниця-«диверсантка»: у США десятиліття досліджень були знищені за секунду

Політехнічний інститут Ренсселера, де стався казус. Десятиліття досліджень були знищені після того, як прибиральник вимкнув звуковий сигнал лабораторного морозильника, (Фото: SkyNews.)

У США в лабораторії Політехнічного інституту Ренсселера одна з морозильних камер, де зберігалися клітинні культури, зразки та інші результати досліджень, вимагала ремонту і видавала звукові сигнали. Цей звук дратував прибиральника компанії Daigle Cleaning Services, тому він просто відключив апарат.

 

Як інформує УМ, про це 27 червня повідомило видання SkyNews.

 

У такий спосіб прибиральник випадково знищив 25 років роботи дослідників. Інститут оцінив збитки в $1 мільйон і подав на клінінгову компанію до суду.

 

В позові йдеться, що дослідження могли стати «новаторськими» у роботі хімії та хімічної біології, а морозильна камера чекала на ремонт, тому біля неї повісили табличку з написом: «Тут не потрібне прибирання».

 

Коли дослідники помітили, що температура в камері становила лише -3,5°C, то попри всі спроби врятувати зразки, більшість з них уже була пошкоджена або знищена. У камері підтримували температуру -44°C. Найменші коливання здатні були нашкодити клітинним культурам.

 

Як повідомляла УМ, Україна стала третьою державою після США й Канади, що відправляє шкільні експерименти в космос.