Ярослав Качинський знову призначений віцепрем'єр-міністром Польщі

15:10, 21.06.2023
Ярослав Качинський знову призначений віцепрем'єр-міністром Польщі

Анджей Дуда та Ярослав Качинський. (prezydent.pl)

Голова керівної польської партії «Право і справедливість» Ярослав Качинський знову призначений віцепрем'єр-міністром в уряді Матеуша Моравецького.

 

Качинського, якого вважають «сірим кардиналом» у Варшаві, офіційно повернув до уряду президент Польщі Анджей Дуда.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Канцелярія президента Польщі у середу.

 

Зауважимо, що пан Качинський був віцепрем'єр-міністром в уряді Матеуша Моравецького та головою Комітету Ради міністрів з питань національної безпеки і оборони з жовтня 2020 року по червень 2022 року.

 

Зараз він повертається в уряд, щоб сконцентрувати політичну та адміністративну владу в своїх руках і в руках прем'єр-міністра напередодні осінніх парламентських виборів.

 

 

Тоді як укрядовці Маріуш Блащак, Яцек Сасін та Пьотр Глінський втратили посади віцепрем'єр-міністрів, але залишаються членами уряду та міністрами оборони, державних активів та культури.

 

Четвертий з попередніх віцепрем'єрів, Генрик Ковальчик, якого кілька місяців тому позбавили посади міністра сільського господарства, став міністром без портфеля.

 

Показово, що поляки не дуже прихильно ставляться до такого рішення Дуди, згідно з опитуванням, проведеним United Surveys для RMF FM та "Dziennik Gazeta Prawna".

 

Зокрема, майже 60 відсотків респондентів вважають, що Ярослав Качинський не повинен повертатися до уряду. Тоді як його повернення підтримує 21,3% респондентів. Трохи більше п'ятої частини респондентів не мають думки з цього приводу.

 

Як повідомляла "УМ", на початку червня у Варшаві відбувся опозиційний мітинг за участі пів мільйона поляків