Атомне безумство: рф прагне підірвати ЗАЕС – Зеленський NBC News

13:28, 18.06.2023
Атомне безумство: рф прагне підірвати ЗАЕС – Зеленський NBC News

Окупанти використовують ЗАЕС як військову базу. (Фото: Associated Press)

Росія має на меті підірвати Запорізьку атомну електростанцію (АЕС), яку зараз захопила й контролює у цьому переконаний президент України Володимир Зеленський.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє NBC News.

 

“Росія хоче підірвати ЗАЕС. Тому що, так само як і з дамбою (Каховської ГЕС – ред.), вони не зацікавлені в безпеці в Україні. Вони прагнуть постійної дестабілізації у цьому питанні і хочуть, щоб світ схиляв Україну до потрібного їм варіанту припинення конфлікту”, – відзначив Зеленський.

 

Водночас глава держави додав, що війна в Україні затягується, оскільки поставки західного озброєння здійснюються невеликими партіями. Для якнайшвидшої перемоги України Захід повинен прискорити надання військової допомоги.

 

“Якщо нам масово передадуть потрібне військове обладнання, яке зараз є на балансі у наших союзників, ми швидше здобудемо перемогу”, – резюмував Зеленський.

 

Нагадаємо, що 15 червня генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі відвідав тимчасово окуповану ЗАЕС. Після цього він заявив, що ситуація на атомній електростанції серйозна, однак вона перебуває в процесі стабілізації.

 

При цьому Гроссі заявив, що рівень води у ставку-охолоджувачі Запорізької атомної електростанції після руйнування дамби Каховської ГЕС залишається достатнім, принаймні на деякий час.

 

За його словами, падіння рівня води у ставку-охолоджувачі атомної станції стало одним із найсерйозніших наслідків катастрофи на Каховській ГЕС.

 

Раніше Рафаель Гроссі закликав надати експертам ширший доступ до території Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) для перевірки “суттєвої розбіжності” у даних про рівень води на зруйнованій Каховській дамбі, яка використовувалась для охолодження реакторів станції. Оскільки висота рівня води є основною характеристикою для тривалої роботи водяних помп.

 

Варто нагадати, ще до підриву дамби Каховської ГЕС, експерт із питань ядерної безпеки, який консультував уряди Великої Британії та Франції, голова Nuclear Consulting Group Пол Дорфман попередив, що ситуація на найбільшій електростанції Європи зараз “ймовірно більш небезпечна, ніж будь-коли”.

 

15 червня генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі прибув до тимчасово окупованої Запорізької АЕС в Енергодарі.

 

Російські окупаційні війська підірвали Каховську ГЕС. Це, зокрема, несе загрозу і для Запорізької АЕС, яку також на даний час окуповано російськими загарбниками.

 

Російські загарбники не дозволяють українським працівникам Запорізької АЕС здійснити переведення енергоблоку №5 у режим “холодного зупину”, як це передбачено розпорядженням Держатомрегулювання від 8 червня 2023 року.

 

Росіяни зупинили автоматичну передачу Україні інформації з датчиків про рівень радіації на Запорізькій АЕС.

 

Державна інспекція ядерного регулювання України (ДІЯРУ) видала розпорядження ДП “НАЕК “Енергоатом” вивести у “холодний зупин” енергоблок №5 Запорізької АЕС. Це розпорядження видано через неможливість усунути порушення вимог ядерної та радіаційної безпеки.

 

Як повідомляла УМ, Гроссі їде в Україну для ротації місії МАГАТЕ на ЗАЕС.