Апеляційний суд поновив на посаді директора музею Олесю Стасюк, яка відстоює історичну правду про геноцид українців

07:30, 15.06.2023
Апеляційний суд поновив на посаді директора музею Олесю Стасюк, яка відстоює історичну правду про геноцид українців

Олеся Стасюк (праворуч). (genocide.in.ua)

Івано-Франківський апеляційний суд поновив Олесю Стасюк на посаді генеральної директорки Національного музею Голодомору-геноциду.

 

При цьому, суд відхилив апеляцію Міністерства культури та інформаційної політики України.

 

Як інформує Україна молода, розгляд справи відбувся в Івано-Франківському апеляційному суді 14 червня 2023 року.

 

Зокрема, речниця суду Людмила Безусова-Попович повідомила у коментарі Суспільному, що колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ Івано-Франківського апеляційного суду у складі Ігоря Бойчука, Олександри Томин та Віталія Девляшевського розглянула справу і постановила залишити без задоволення апеляційну скаргу Мінкульту, а рішення Коломийського міськрайонного суду від 3 квітня 2023 року залишити без змін.

 

«Постанова набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена у касаційному порядку безпосередньо до Верховного Суду протягом 30 днів з дня складання повного судового рішення», — розповіла пані Безусова-Попович.

 

24 травня брюссельське видання EU Today оприлюднило розслідування про тиск на дослідників Голодомору-геноциду в Україні з боку окремих державних чиновників. У статті йдеться і про звільнення Олесі Стасюк та судовий розгляд цієї справи.

 

За даними ЗМІ, під час засідань суду представники Міністерства культури прямо заявляли, що причиною звільнення Стасюк  є її позиція щодо чисельності жертв геноциду.

 

Цифру у 10,5 млн українців, винищених Сталіним, встановили комплексні судові експертизи, проведені СБ  України за участі Національного музею у 2019 – 2021 роках.

 

Нагадаємо, Олеся Стасюк позивалася до Міністерства культури та інформаційної політики щодо звільнення з посади генеральної директорки Національного музею Голодомору-геноциду. 3 квітня 2023 року Коломийський міськрайонний суд задовольнив її позов та визнав незаконним, а також скасував наказ Мінкульту від 24 червня 2022 року про звільнення Стасюк.

 

Тоді в Мінкульті оскаржили рішення Коломийського міськрайонного суду, вважаючи звільнення Стасюк законним.

 

Олеся Стасюк — українська науковиця, етнологиня, історикиня, дослідниця Голодомору. 18 лютого 2019 року її призначили генеральною директоркою Національного музею Голодомору-геноциду.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чиновники воюють з науковцями, які вивчають Голодомор не за кремлівськими лекалами.