У Білорусі засудили ексголовреда Nexta Романа Протасевича до 8 років колонії

12:49, 03.05.2023
У Білорусі засудили ексголовреда Nexta Романа Протасевича до 8 років колонії

Романа Протасевича білоруські спецслужби почали тероризувати ще у травні 2021 року.

До 8 років колонії Мінський обласний суд у Білорусі засудив колишнього редактора Telegram-каналу Nexta Романа Протасевича.

 

Як інформує УМ, про це повідомила білоруська служба DW у Телеграмі.

 

Його визнали винним в організації масових заворушень, розпалюванні ворожнечі, створенні екстремістського формування, змові з метою захоплення влади й публічній образі Олександра Лукашенка.

 

Прокуратура просила для Протасевича 10 років колонії. Його взяли під варту у залі суду.

 

Ще двох фігурантів справи Nexta — Яна Рудика і Степана Путила — заочно засудили до 19 і 20 років колонії відповідно.

 

23 травня 2021 року в аеропорту «Мінськ» затримали колишнього головного редактора опозиційного Telegram-каналу Nexta Романа Протасевича. Літак Ryanair (Афіни — Вільнюс) екстрено посадили в Мінську через інформацію про мінування, яка зрештою не підтвердилася. Разом із Протасевичем тоді затримали його дівчину, росіянку Софію Сапегу. Її засудили до 6 років увʼязнення (вона була адміністратором Telegram-каналу «Черная книга Беларуси», де публікувалися персональні дані держслужбовців Білорусі).

 

Після затримання Протасевича через деякий час перевели під домашній арешт. Він почав співпрацювати зі слідством та підтримувати режим самопроголошеного президента Олександра Лукашенка.

 

У грудні 2021 року білоруський авіадиспетчер, який брав участь у посадці літака з Протасевичем, розповів, що операцією керувало кдб білорусі.

 

Як повідомляла УМ, Страта за держзраду: в білорусі запроваджується суворе покарання.