На дахах реакторів ЗАЕС окупанти встановлюють бойові позиції - британська розвідка

09:50, 27.04.2023
На дахах реакторів ЗАЕС окупанти встановлюють бойові позиції - британська розвідка

Облаштування позицій російських військових на 2,3 та 5 блоках.

Російські сили в березні 2023 року встановили бойові позиції з мішків із піском на дахах кількох із шести корпусів реакторів Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС).

 

Як інформує УМ, про це йдеться 27 квітня у розвідувальному огляді Міноборони Британії у Твіттері.

 

"Знімки показують, що до березня 2023 року російські війська створили бойові позиції з мішків з піском на дахах кількох з шести реакторних блоків Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС)", - йдеться в повідомленні.

 

У Міноборони Великої Британії зазначають, що Росія контролює ЗАЕС з березня 2022 року. Однак це перша ознака того, що власне реакторні будівлі інтегровані в тактичне оборонне планування.

 

"Росія, ймовірно, побудувала ці позиції, оскільки вона все більше стурбована перспективами великого українського наступу.

 

Цей крок з високою ймовірністю збільшує ймовірність пошкодження систем безпеки ЗАЕС, якщо бойові дії відбуватимуться навколо станції", - зазначають у британській розвідці.

 

Однак пряме катастрофічне пошкодження реакторів малоймовірне за найімовірніших сценаріїв із використанням піхотної зброї, оскільки конструкції дуже сильно укріплені

 

Як повідомляла УМ, рф незаконно будує на території ЗАЕС: Україна просить втрутитися МАГАТЕ.