Дуда закликав Монголію приєднатися до процесу покарання російських злочинців

15:59, 26.04.2023
Дуда закликав Монголію приєднатися до процесу покарання російських злочинців

Президент Польщі під час візиту до Улан-Батора. (prezydent.pl)

Президент Польщі Анджей Дуда під час виступу в Улан-Баторі в Монгольському держуніверситеті на церемонії отримання титулу почесного доктора цього вишу, закликав Монголію долучитися до спільних зусиль, щоб покарати російських злочинців за звірства в Україні. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє РАР.

 

 Дуда зазначив, що повномасштабною збройною агресією проти України 24 лютого 2022 року росія вирішила “знищити весь міжнародний лад, що спирається на право”.

 

«Фактично, вона захотіла відновити світ, що спирається на праві сили, а не на силі права. Польща і Монголія чудово пам'ятають зі своєї історії, як виглядає такий світ. Це світ, що спирається на окупацію, знищення та ґвалтування. Тому ми за будь-яку ціну не можемо допустити до повернення цього світу», - наголосив Дуда.

 

 

За його словами, міжнародне співтовариство має зробити все можливе, щоб зупинити звірства, які росія вчиняє в Україні. На його переконання, ключовою в цьому процесі є роль ООН.

 

Як наголосив польський лідер, на цьому етапі вкрай важливо, щоб на дії росії була відповідна реакція міжнародного співтовариства і щоб кремлівський режим почав безпосередньо відчувати наслідки своїх дій.

 

Він звернув увагу, що Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав міжнародні ордери на арешт президента росії путіна, а також уповноваженої з прав дитини львової-бєлової у зв’язку з підозрою у вчиненні ними воєнного злочину щодо незаконної депортації українських дітей з окупованих територій України до росії. За його словами, ордер на їхній арешт – це лише “невеликий крок” до справедливості, але це крок у правильному напрямку.

 

 

«Я переконаний, що Монголія може зробити значний внесок у зусилля міжнародної спільноти щодо захисту міжнародного права та допомогти притягнути російських військових злочинців до відповідальності»,- заявив Дуда.

 

Він додав, що Польща роками спостерігає та цінує зусилля Монголії не лише у розбудові демократії на внутрішній арені, а й у сфері забезпечення миру та безпеки у світі.

 

Дуда перебуває з офіційним візитом у Монголії. Там він подякував монгольському народові за надання гуманітарної допомоги Україні, яка потерпає від російської агресії.

 

Як повідомляла УМ, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що до коаліції зі створення спецтрибуналу для рф долучилися вже 29 держав.