Черговий Рамштайн: чого очікує Україна від оборонного засідання союзників

10:13, 21.04.2023
Черговий  Рамштайн: чого очікує Україна від оборонного засідання союзників

У форматі Рамштайн зустрічі військових (засідання Контактної групи з питань оборони України). тривають уже рік.

У Німеччині в п’ятницю, 21 квітня, відбудеться нова зустріч військових союзників України у форматі Рамштайн — засідання Контактної групи з питань оборони України.

 

Про це повідомляє газета Україна молода.

 

Зустріч відбудеться на американській військово-повітряній базі Рамштайн у Німеччині. Саме там майже рівно рік тому, 26 квітня 2022 року, для допомоги ЗСУ вперше зібралися представники оборонних відомств понад 40 країн світу, включно з усіма членами НАТО.

 

Сьогоднішнє засідання Контактної групи з питань оборони України буде вже 11-ю зустріччю союзників України у такому форматі. Головуватиме на зустрічі традиційно міністр оборони США Ллойд Остін. Останнім часом подібні наради збирають представників вже понад півсотні держав, вони проходять як очно, так і заочно.

 

Напередодні нового Рамштайну Україну відвідав генсек НАТО Єнс Столтенберг — вперше від початку повномасштабного вторгнення. На зустрічі з ним президент України Володимир Зеленський попросив генсека НАТО допомогти подолати «гальмування необхідних рішень» у поставках зброї Україні.

 

Офіційний Київ озвучував декілька пріоритетів, про які сьогодні може йти мова на базі Рамштайн:

 

Побудова багаторівневої системи ППО/ПРО в найкоротший термін, про що заявив міністр оборони Олексій Резніков, назвавши таку потребу пріоритетом України. За його словами, така система має включати більше платформ різного рівня та боєприпасів до них: від ПЗРК до літаків західного зразка, які Резніков назвав «вершиною цієї піраміди».

 

Західні бойові літаки. «Очікуємо від наступного Рамштайну гарних новин все ж таки про літаки. Буде рішення — тоді будемо [вести] відлік місяців, коли станеться сама передача і постановка на озброєння літаків F-16», — заявив 16 квітня речник Повітряних сил Юрій Ігнат. Він назвав таки рішення важливим для України, щоб ЗСУ уже зараз могли робити подальші кроки щодо навчання пілотів, техніків та офіцерів бойового управління.

 

Боєприпаси для засобів ППО. Financial Times анонсувала, що Україна проситиме про термінову передачу зенітних ракет до систем ППО — через побоювання, що внаслідок «гострого дефіциту» таких снарядів Росія може розпочати широкомасштабні повітряні атаки. Західні союзники визнають цю потребу, побоюючись, що без достатньо ефективної протиповітряної оборони запланований проти російських окупантів контрнаступ ЗСУ «може зірватися».

 

Інше озброєння. За словами Резнікова, традиційні пріоритети України в озброєнні не змінилися: окрім згаданого, це бронетехніка, артилерійські снаряди калібру 155 мм та інші, засоби радіоелектронної боротьби, дрони та антидронові засоби.

 

Президент України Володимир Зеленський, анонсуючи 11-ту зустріч у форматі Рамштайн, заявив, що Київ очікує «на ґрунтовні рішення, що відповідають перспективам на полі бою». «Агресор має програти. І це наша спільна відповідальність із партнерами — виграти більше часу для миру, тобто бути зараз максимально активними у забезпеченні зброєю та снарядами, щоб прискорити нашу спільну перемогу», — сказав Зеленський.

 

Десята зустріч у форматі Рамштайн відбулася в онлайн 15 березня 2023 року, у ній взяли участь представники понад 50 країн.

 

Як повідомляла УМ, міністр оборони Резніков анонсував засідання «Рамштайн-9» у лютому.