Росіяни могли диверсувати словацькі винищувачі призначені Україні – міністр оборони

13:09, 07.04.2023
Росіяни могли диверсувати словацькі винищувачі призначені Україні – міністр оборони

Несправності могли бути навмисно спричинені російськими техніками, які до минулого року були присутні на авіабазі Сляч у Словаччині (Фото: Euractive)

Російські техніки, можливо, навмисно саботували роботу винищувачів МіГ-29 радянського виробництва, які мали відправити Україні –  заявив.Міністр оборони Словаччини Ярослав Надь.

 

Як інформує УМ, про це 7 квітня пише Euractive.

 

«Вони могли літати, але це не означає, що вони були придатні до бою. Українці приїхали до Словаччини за тиждень до відльоту, привезли запчастини та оглянули літаки», — пояснив Надь.

 

На його думку, російські техніки могли навмисно спричинити несправності. До минулого року вони працювали на авіабазі Сляч у Словаччині.

 

«Навіть поліція розслідувала це за нашими підозрами. У двигунах літака були деталі, до яких мали доступ словацькі техніки, а також деталі, до яких мали доступ лише російські техніки. Дефекти зʼявилися лише в тих частинах, до яких мали доступ росіяни», — сказав Надь.

 

Хоча розслідування не довело це, за словами Надя, Міноборони «відчуло втрату довіри до російських техніків у Слячі, оскільки несправності продовжували зʼявлятися там, куди тільки вони могли дістатися».

 

Генерал-лейтенант Любомир Свобода також припустив, що росіяни навмисно пошкодили літаки.

 

У посольстві росії в країні заявили, що поставка словацьких винищувачів Україні призвела до «непередбачуваної та небезпечної ескалації конфлікту, за яку відповідатимуть ініціатори прийнятих рішень».

 

Нагадаємо, що 16 березня 2023 року стало відомо, що Польща і Словаччина домовилися створити коаліцію країн для передачі Україні бойових літаків. Країни погодилися передати Києву винищувачі МіГ-29, такі є на озброєнні українських Військово-повітряних сил.

 

23 березня Словаччина вже передала Україні перші чотири винищувачі МіГ-29. Інші літаки передадуть найближчими тижнями. З міркувань безпеки анонсувати ці поставки не будуть. ЗМІ, однак, писали, що Словаччина передасть 13 МіГ-29.

 

Як повідомляла УМ, Дуда обіцяє Україні ще чотири винищувача МіГ-29.