ЄС приготував санкційний пакет проти РФ у разі повномасштабного вторгнення в Україну

10:01, 16.12.2021
ЄС приготував санкційний пакет проти РФ у разі повномасштабного вторгнення в Україну

Україна має надійний тил у протистоянні з РФ - це країни ЄС. (Фото: ВВС)

Урсула фон дер Ляєн, президент Європейської комісії, заявила, що Євросоюз уже підготував додаткові санкції проти Росії, які торкнуться різноманітних сфер економіки.

 

Як інформує УМ, про це 16 грудня повідомила ВВС.

 

«Послання дуже чітке: якщо Росія вживатиме подальших агресивних дій проти України, ціна буде дорогою, а наслідки — серйозними», — зазначила фон дер Ляєн, не деталізувавши, яким саме буде санкційний пакет.

 

Зазначимо, що під час першого дня саміту «Східного партнерства» в Брюсселі президент Європейської ради Шарль Мішель теж наголосив, що Росія заплатить високу ціну за будь-яку військову агресію проти України.

 

«Рада ЄС повернеться до цього питання, щоб з новою силою заявити разом із нашими партнерами в НАТО, «Великій сімці», зі США, Канадою та Великою Британією: якщо буде будь-яка військова агресія проти України, то реакція буде сильною, злочинцеві доведеться заплатити високу ціну за таку агресію», — сказав він.

 

Нагадаємо, що 7 грудня між президентом США Джо Байденом і президентом РФ Володимиром Путіним відбувся відеодзвінок, під час якого вони обговорили загрозу вторгнення військ Росії в Україну. Байден закликав до мирної деескалації та попередив про серйозні санкції. Путін просив гарантії від США щодо нерозширення НАТО на схід.

 

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що діалог президентів уможливив «стримування» ситуації навколо України. Президент Володимир Зеленський теж позитивно оцінив відеорозмову лідерів США і Росії.

 

9 грудня Володимир Зеленський провів розмову з Джо Байденом. Президенти обговорили підтримку України на тлі агресії РФ і скоординували позиції щодо подальших кроків у пошуку шляхів до миру на Донбасі. У Білому домі назвали розмову «дуже теплою», вона тривала 90 хвилин.

 

Натомість під час засідання ТКГ щодо Донбасу, яке відбулося 9 грудня, Росія відхилила всі ініціативи української делегації.

 

Як повідомляла УМ, Україна здобула повну підтримку всіх країн, присутніх на шостому саміті Східного партнерства у Брюсселі в середу.