Уляна Супрун перервала відрядження до США через суддівське свавілля

11:50, 06.02.2019
Уляна Супрун перервала відрядження до США через суддівське свавілля

Робота МОЗу опинилась під загрозою припинення (фото: RFE/RL)

Уляна Супрун заявила, що повертається в Україну з відрядження у США, яке було скасоване у зв’язку з ухвалою судді Каракаш'яна.

Про це вона повідомила у Фейсбук.

 

Вона наголосила, що після ухвали суду робота міністерства опинилась під загрозою припинення.

 

"Мусимо у найкоротші строки відновити роботу міністерства", - зазначила Уляна Супрун. 

 

Зокрема, Уляна Супрун підкреслила, що розподіл препаратів, які готуються до відправки в регіони на складах МОЗУ, відбувається за підписом в.о. міністра і тепер виникли питання, хто саме підпише розпорядження та коли медичні заклади отримають ліки.
 

 

Вона зазначила, що на складах держпідприємств "Укрвакцина" та "Укрмедпостач" готуються до розвезення в регіони життєво необхідних препаратів за 33 програмами державних закупівель.
 
"Це вакцини проти кору. Це ліки для онкохворих дітей і дорослих, людей з діабетом, хворобами серця, гепатитом, препарати для тих, хто потребує діалізу чи антиретровірусної терапії", - пояснила Уляна Супрун.
 
Також вона відзначила, що під загрозою - договори з міжнародними організаціями, які закуповуватимуть ліки, вакцини за кошти держбюджету 2019 року, оскільки повноваження підписувати такі договори має лише в.о. міністра.
 
За її словами, зірвані терміни поставок призведуть до того, що тисячі людей залишаться без лікування, а довіра до міжнародних організацій, які не дають красти кошти з держбюджету та допомагають закуповувати в рази більше ліків - буде втрачена.
 
Очільниця МОЗу також зазначила, що готова підписувати усе необхідне.

 

Як повідомляла "УМ", Окружний адмінсуд Києва тимчасово заборонив Уляні Супрун виконувати обов’язки міністра охорони здоров'я: судді не сподобався статус виконуючої обов'язки та громадянство очільниці МОЗу.

 

У свою чергу в Міністерстві охорони здоров'я заявили, що спілкуються з юристами з приводу відсторонення Уляни Супрун, а члени Кабінету міністрів висловили підтримку Уляні Супрун та реформам.

 

Активісти також підтримали Уляну Супрун - у мережі активно шириться хештег #ПідтримуюСупрун.

 

Нагадаємо, Уляну Супрун вже намагалися відсторонити від посади в профільному комітеті Верховної Ради за ініціативою Ольги Богомолець. Сама Уляна Супрун назвала тоді вимогу її звільнення "радянським фідбеком".

 

Зауважимо, що Уляна Супрун була призначена тимчасово виконувати обов’язки міністерки у серпні 2016 року. Верховна Рада та Кабінет міністрів досі не спромоглися затвердити її на посаді очільниці медичного відомства, однак за цей час депутати проголосували за медичну реформу, перший етап якої - вибір сімейного лікаря - стартував 2 березня 2018 року.