На референдумі в Македонії 91,2% підтримали перейменування країни

09:15, 01.10.2018
На референдумі в Македонії 91,2% підтримали перейменування країни

(фото: AP)

За даними ЦВК Македонії, після обробки 80 відсотків бюлетенів, 91,2% учасників підтримали ідею перейменування країни, 5,86% висловилися проти.
 
Про це пише DW.com.
 
Парламентарії підтвердять чітко виражену згоду на перейменування, заявив прем'єр-міністр Македонії Зоран Заєв.
 
Він назвав "успішним" референдум про вступ Македонії до ЄС і НАТО і перейменування країни в Республіку Північна Македонія, що пройшов раніше в цей день.
 
На дільниці для голосування прийшли близько 35 відсотків з 1,8 мільйона громадян країни, які мають право голосу. За даними ЦВК країни, після обробки 80 відсотків бюлетенів, 91,2% учасників підтримали ідею перейменування, 5,86% висловилися проти.
 
Однак для визнання референдуму таким, що відбувся в ньому повинні були взяти участь понад 50 відсотків виборців.
 
Незалежно від результатів голосування, його підсумки носять лише рекомендаційний характер. Для прийняття рішення про перейменування країни необхідні голоси двох третин депутатів парламенту.
 
Єврокомісар з питань розширення та політики добросусідства Йоханнес Хан назвав результати референдуму "суттєвою підтримкою Преспанскої угоди" з Грецією.
 
У своєму мікроблозі в Twitter Хан закликав "всіх політичних лідерів поважати рішення" тих, хто проголосував і "просувати його з максимально можливою відповідальністю" "в інтересах країни".
 
У свою чергу, МЗС Греції охарактеризувало результати голосування як "суперечливі". При цьому Греція поважає рішення тих, хто проголосував, йдеться в заяві відомства, яке закликало сторони до "розсудливості", щоб "зберегти динаміку угоди".
 

17 червня Македонія та Греція підписали угоду про перейменування країни. Пізніше македонський прем'єр Зоран Заєв оголосив нову назву країни - Республіка Північна Македонія.

Проте президент Македонії Георге Іванов ветував законопроект про перейменування країни в Республіку Північна Македонія.

Також Іванов відмовився підписувати угоду з Грецією про перейменування країни в Республіку Північна Македонія. 

Як повідомляла "УМ", в Македонії протестують проти перейменування країни.

Нагадаємо, Македонія з часів розпаду Югославії сперечається з Грецією щодо назви. На вимогу Греції Македонія була прийнята в ООН в 1993 році під назвою Колишня Югославська Республіка Македонія (КЮРМ). Греція наполягає на тому, щоб назву Македонії було змінено, щоб уникнути плутанини з грецької провінцією — історичним регіоном Македонія, яка межує з однойменною незалежною республікою.

 

Греція через це блокує вступ Македонії до Євросоюзу і НАТО.