За екологічну катастрофу в Армянську Росія вимагає від «Кримського титану» 700 мільйонів рублів

19:16, 10.09.2018
За екологічну катастрофу в Армянську Росія вимагає від «Кримського титану» 700 мільйонів рублів

"Кримський Титан" з постановою незгодний

Так званий "Арбітражний суд Криму" ухвалив, що завод "Кримський Титан", з якого стався викид сірчистого газу в атмосферу, повинен доплатити до бюджету Росії понад 700 мільйонів рублів (281 мільйон 154 тисячі гривень) за негативний вплив на навколишнє середовище. 
 
Таку суму призначив Росприроднагляд, "Кримський Титан" з постановою незгодний, повідомляють "Крим.Реалії".
 
На даний момент робота заводу повністю припинена. Про це заявив заступник директора підприємства Андрій Догадов.
 
"Печі зупиняли протягом усього минулого тижня. Вчора зупинивли останню піч на "Титан-2". Сьогодні упаковується останній продукт на першому "Титані", і завтра буде упаковка на другому "Титані" згідно технологічному ланцюжку", - пояснив Доган.
 
За його словами, по мірі зупинки печей вся вода, що використовувалася у виробництві, направляється в кислотонакопичувач.
 
"Завозиться вапняне молочко і розбавляється фосфор з гіпсом, що не дає можливості для подальшого випаровування", - каже Догадов.
 
Він додав, що всі працівники підприємства залишаються на своїх місцях - вони будуть займатися ремонтом і отримувати повний оклад.
 

Зауважимо, за повідомленням Міноборони України, викид на заводі "Кримський титан" стався через влучення в нього російських снарядів. 
 
Як стало відомо 28 серпня, на півночі окупованого Криму в Армянську 23-24 серпня стався викид невідомої речовини в атмосферу. Через нього утворився маслянистий наліт на дахах будинків і листі дерев.
 
При цьому окупаційна влада визнала проблему лише після того, як про неї два дні повідомляли у соцмережах. Згодом голова окупаційної адміністрації Криму Сергій Аксьонов повідомив, що викид забруднюючих речовин стався із заводу "Кримський Титан", який приписують Дмитру Фірташу.
 
На Херсонщині прикордонники також зафіксували факт хімічного забруднення з території окупованого Криму. Вони скаржаться на погане самопочуття через випари невідомої речовини на титановому заводі "Кримський титан".
 
Українська омбудсвумен Людмила Денісова попросила ООН втрутитися в ситуацію з екологічною катастрофою в Армянську.
 
Напередодні до лікарні в Херсоні потрапили 15 дітей, у них підозрюють отруєння викидами з окупованого Армянська. Частина шкіл та дитсадків Херсонщини припинили навчання.
 
А 6 вересня через зміну напрямку вітру 37 прикордонників отруїлися випареннями з окупованого Армянську, 5 із них направили в госпіталь в Одесу.