По всій Росії тисячі людей вийшли на мітинги проти пенсійної реформи в день регіональних виборів

15:25, 09.09.2018
По всій Росії тисячі людей вийшли на мітинги проти пенсійної реформи в день регіональних виборів

Пушкінська площа в Москві вщент заповнена мітингувальниками

У містах Росії Від Владивостока до Москви, Пітера, Краснодара і Калінінграда прибічники опозиційного російського політика Олексія Навального вийшли на акції протесту проти збільшення пенсійного віку в день, коли в країні відбуваються вибори в місцеві органи влади.

В акціях взяли участь сукупно понад 100 тисяч осіб за попередніми підрахунками активістів, водночас офіційно повідомляється про в десятки разів меншу кількість протестувальників, наприклад у Москві - 2 тисячі. Всього до акції приєдналося 83 міста.

У різних регіонах акції були і погоджені, і непогоджені, там поліція затримувала організаторів, а учасників попереджувала про адміністративну відповідальність за несанкціоновану акцію.
 



Наймасовіша акція відбувається в Москві, де мітинг не погодили.

Пушкінська площа в столиці Росії та прилеглі до неї вулиці вщент заповнені людьми, поліція напередодні виставила загородження.



Після 14:00 поліція в Москві поступово стала витісняти мітингувальників, хоча вони також вже вирушили маршем, який активісти називають прогулянкою, Тверською вулицею в напрямку Кремля.

Серед гасел проти підвищення пенсійного лунають також заклики про відставку уряду та складання повноважень Путіном, якого подекуди хочуть відправити за ґрати та називають крадієм. Водночас звертаються до поліцейських, яким нагадують, що вони існують на гроші громадян та закликають бути з народом.



У Санкт-Петербурзі, за даними штабу Навального затримали від 50 до 100 осіб під час акцій.

Деякий активістів штабу в регіонах російські силовики затримували або викликали для свідчень саме в день мітингів.



Як повідомляє "Радіо свобода", перед початком акції в Москві затримали юриста Фонду боротьби з корупцією та ведучу каналу Navalny Live Любов Соболь, в Санкт-Петербурзі – координатора Дениса Михайлова і співробітника штабу Іллю Гантварга.

Під час акції в Томську затримали понад 10 осіб, серед яких координатор місцевого штабу Олексія Навального Ксенія Фадєєва, серед затриманих є неповнолітні.

У Кемерові під час акції затримали координатора штабу Навального Стаса Калініченка, у Новосибірську затримали керівника місцевого штабу Навального Сергія Бойка.

Затримання тривають.



Водночас офіційно повідомляється, що серйозних порушень на виборах не зафіксовано.

Нагадаємо, в Росії уряд пропонував підняти пенсійний вік на 5 років для чоловіків та 8 років для жінок, щоб право на заслужений відпочинок з’являлося у 65 та 63 роки відповідно. Однак, Володимир Путін змилостивився над жінками та "скинув" їм 3 роки, тобто вони виходитимуть на пенсію в 60. Наразі відповідний законопроект готують до другого читання у Держдумі РФ.