Захоплених Росією моряків в Криму залякували і принижували - адвокат

18:59, 29.06.2018
Захоплених Росією моряків в Криму залякували і принижували - адвокат

Судно ЯМК-0041. Фото Ліга.net

Затриманих в окупованому Криму моряків українського судна ЯМК-0041 утримували в нелюдських умовах. Про це 28 червня виданню "Крим.Реалії" повідомив Сергій Легостов, адвокат одного з моряків Руслана Скрипника. 
 
Адвокат зауважив, що відразу ж після затримання моряків привезли в населений пункт Балаклава. 
 
"Із 5 травня до 25 червня Скрипник фактично був позбавлений волі, утримувався в місцевому "Гуантанамо" - прикордонному управлінні ФСБ на вулиці Новікова в Балаклаві, не будучи затриманим за підозрою або обвинуваченням у вчиненні будь-якого злочину, не будучи заарештованим згідно з рішенням суду, узагалі без будь-яких процесуальних документів - як раб на якомусь острові", - повідомив захисник.  
 
Легостов розповів, що на рибалок психологічно тиснули, залякували, неодноразово допитували, не допускали адвокатів і консула. 
 
"Скрипника допитували разів 10, при цьому сказали, що ні адвокат, ні консул не підходять. Утримували в жахливих умовах, піддавали нелюдському і принизливому поводженню. На три доби - із 28-го до 30 травня - узагалі замкнули у столярному цеху, увімкнувши фільм на флешці. Водили-виводили, то з автоматами, то без. Були якісь короткочасні зустрічі з дружиною, але перед тим кают-компанію судна обставляли прослуховувальною і відеоапаратурою. За цей час мій підзахисний схуд на 40 кілограмів", - заявив він. 
 
Легостов сказав, що інших моряків змусили написати заяву, що вони добровільно перебувають у режимній прикордонній зоні. 
 
"В останні дні до 25 червня рибалки влаштували голодування, один із них намагався повіситися. Люди були на межі фізичного і психічного виснаження", - зазначив адвокат. 
 
Як розповів Легостову Скрипник, 25 червня рибалок із Балаклави перевезли в іншу частину Севастополя - Комиші, де оглянули речі й відпустили. Скрипник із дружиною спробували виїхати з міського автовокзалу, але моряка затримали "за хуліганство" після інциденту на вокзалі. 
 
"Закордонний паспорт Скрипнику не видали, випустили в місто з дружиною і речами. Вони відразу поїхали в район автовокзалу. Увесь цей час бачили стеження за собою. Приїхавши на автовокзал, також бачили поліцейських і переодягнених у цивільний одяг співробітників прикордонного управління ФСБ, які ходили з автоматами й охороняли їх у Балаклаві. Біля автовокзалу до Руслана підбіг невідомий, попросив закурити, після цього кілька разів ударив ззаду по колінах, почав кричати: "Навіщо ти мене матюкаєш". Натурально провокував правопорушення, щоб створити привід для затримання", - переповів слова підзахисного Легостов. 
 
Потім, за його словами, поліцейські, які підбігли, затримали Скрипника. У проханні рибалки опитати дружину, свідків, зняти дані з камер відеоспостереження відмовили. У підсумку Скрипника доправили в Нахімовський відділ поліції Севастополя і склали адмінпротокол за хуліганство (ст. 20.1 Кодексу про адміністративні правопорушення Росії). 
 
Нагадаємо, 4 травня у ФСБ Ррсії заявили, що російські прикордонники затримали українське риболовецьке судно на захід від мису Тарханкут в анексованому Криму. Офіційний представник Державної прикордонної служби України Олег Слободян повідомив, що на українському риболовецькому баркасі перебувало п'ятеро моряків. У судна був дозвіл на виловлювання риби лише на території України. 
 
Цього самого дня самопроголошений глава анексованого Криму Сергій Аксьонов заявив, що затриманих через виловлювання риби в економічній зоні Росії українських моряків доправили у Крим "для проведення процесуальних дій".
 
15 травня постійний представник президента України в Автономній Республіці Крим Борис Бабін заявив, що затримані у Криму українські моряки перебувають у Севастополі. 17 травня капітана судна Віктора Новицького заарештували за браконьєрство. 8 червня йому продовжили арешт на один місяць.
 
Відзначимо, п’ятеро захоплених Росією та утримуваних у Криму українських моряків оголосили голодування через відчай та невизначеність.