Угорська меншина пишається незнанням української мови: обговорення в Європарламенті

15:10, 19.06.2018
Угорська меншина пишається незнанням української мови: обговорення в Європарламенті

Весна Крніч-Гротіч підняла питання щодо незнання угорцями української мови при проживанні в Україні (фото: Рада Європи)

Очільниця комітету експертів Хартії регіональних мов і мов нацменшин Ради Європи Весна Крніч-Ґротіч була вражена, що представники угорської нацменшини пишаються, що не знають українську мову, проживаючи в Україні.

Про це повідомляє DW.

"Пригадую, коли я відвідувала регіон в Україні, де проживають угорці, то там люди пишалися тим, що не знають державної мови. Це неправильно. Адже ці люди будуть просто виключені з суспільства. І що вони робитимуть? Вони просто виїдуть з країни. А цього ставатися не повинно", - пояснила вона.

Представники нацменшин повинні розуміти, що в їхніх інтересах інтегруватися у суспільство, наголосила експертка.

"Хартія залишає за країною право вирішувати, на якому рівні і яка частка освітнього процесу буде вестися мовою нацменшини", - додала вона щодо питання про те, що в Україні стали на шлях обов’язкового знання випускниками шкіл державної мови.

Нагадаємо, на Закарпатті в місцях компактного проживання угорської нацменшини взагалі не говорять українською, хоча діти навчаються в державній школі.

Угорщина намагається блокувати прагнення України до євроатлантичної інтеграції через те, що в Україні прийняли закон про освіту, який забезпечує вивчення української та зменшує кількість викладання у державних школах мовами національних меншин.