У рідному селі В’ячеслава Чорновола викрали бронзове погруддя політика

13:19, 23.05.2018
У рідному селі В’ячеслава Чорновола викрали бронзове погруддя політика

Це погруддя В’ячеслава Чорновола вже не стоїть біля його батьківської хати у Вільховці (фото: Людмила Нікітенко / із власного архіву)

На Черкащині невідомі викрали погруддя В’ячеслава Чорновола біля його батьківської хати у селі Вільховець Звенигородського району, де діє садиба – музей відомого і шанованого українського політика. На місці злочину вандали залишився лом, яким зривали пам’ятник.

«Сьогодні вночі викрали погруддя. На жаль, ніхто з наших людей не чув і не бачив, як це було. Там по-сусідству старенький чоловік тільки живе», – розповідає «Україні молодій» голова Вільховецької сільської ради Тетяна Колосенко у середу.

За її словами, на місці події наразі працюють правоохоронці із Звенигородки та Черкас. Службовий собака взяв слід, пройшов кілька метрів по подвір’ю до траси, яка йде через село і проходить попід самим тином садиби-музею, але втратив його.

«Пам’ятник великий, важкий, тож, напевно, його завантажили на автомобіль», – припускає Тетяна Олексіївна.

«Пам’ятник був бронзовий. Злодії ще й гранітний п’єдестал, висотою майже півтора метри, звалили», – додає нашому виданню Василь Стрижиус, завідувач садибою–музеєм В’ячеслава Чорновола.

За його словами, в самій хаті все як і було, сигналізація працює. Ніколи нічого подібного на території садиби-музею не траплялося.

Нагадаємо, що погруддя В’ячеславу Чорноволу біля його батьківської оселі, де він ріс і жили рідні йому люди – батьки Килина Харитонівна та Максим Йосипович, встановили у грудні 2007 року, до 70-річчя з дня народження В’ячеслава Максимовича.

Автором пам’ятника є черкаський скульптор Владислав Димйон. Пам’ятник вийшов дуже вдалий, оскільки В’ячеслав Чорновол там наче живий. Вартість погруддя у ті роки складала 115 тисяч гривень. Ці кошти було виділено з державного бюджету.