Головред «РИА Новости Украина» Вишинський має державні нагороди Росії (фото)

19:19, 15.05.2018

Слідчі наразі вирішують питання щодо затримання керівника агентства "РИА Новости Украина" та повідомлення йому про підозру у державній зраді.

 

Про це повідомляє прес-секретар генерального прокурора Лариса Сарган у Facebook  у вівторок, 15 травня.

 

За її словами, прокуратурою Автономної Республіки Крим спільно з СБУ в рамках кримінального провадження за фактами розв’язання Російською Федерацією агресивної війни в інформаційній сфері щодо України проводяться обшуки в редакції і прес-центрі незаконно діючого в нашій державі медіа ресурсу «РИА новости Украина», а також за адресами проживання осіб, які організовували та забезпечували його протиправну діяльність.

 

 

"Слідством встановлено, що "Федеральное государственное унитарное предприятие "Международное информационное агентство "Россия сегодня", з метою проведення підривної діяльності проти України, у 2014 році, без передбаченої законом України "Про інформаційні агентства" державної реєстрації, створило "Росийское информационное агентство новости Украина", – пише пані Сарган.

 

За даними слідства, за допомогою цього агентства протягом кількох років "український медіа простір наповнювався спотвореною інформацією про події в Україні, в тому числі, всіляко виправдовувалась окупація півострову Крим Російською Федерацією".

 

 

Зазначається, що за результатами проведених слідчих і негласних слідчих дій було встановлено причетність громадян України до незаконної діяльності зазначених медіа ресурсів в Україні.

 

Слідчі стверджують, що під час розслідування було отримано докази того, що інформація розміщена на інтернет ресурсі "РИА Новости Украина" містить заклики спрямовані на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканості України, державній та інформаційній безпеці.

 

"На даний час ще тривають обшуки, проте в ході їх проведення вже виявлено значний обсяг доказової інформації, який підтверджує описану протиправну діяльність", – зазначає Сарган.

 

 

Цікаво, що у ході обшуків з’ясувалося, що керівник "РИА Новости Украина" Кирило Вишинський має державні нагороди країни-агресора. В тому числі медаль від Путіна - "За повернення Криму", а також від міністра оборони РФ Сергія Шойгу. .

 

 

По закінченні обшуків буде вирішено питання щодо затримання особи, яка безпосередньо керувала незаконним інформаційним агентством "РИА Новости Украина" та повідомлення про підозру за ч. 1 ст. 111 КК України.

 

Зазначимо, що в самій Росії наприкінці 2013 року медіагрупа і агентство РИА Новости були розформовані указом президента Росії Володимира Путіна. У 2014 році замість ліквідованого РИА Новости створено Міжнародне інформаційне агентство "Россия сегодня".

 

Як повідомляла "УМ", у вівторок правоохоронці обшуковують офіс "РИА Новости Украина" і затримали головреда Кирила Вишинського.