Пашинський хоче карати журналістів за «підрив обороноздатності»

20:28, 18.04.2018
Пашинський хоче карати журналістів за «підрив обороноздатності»

Сергій Пашинський розлютився на журналістів через розслідування щодо своєї персони.

Голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Сергій Пашинський ініціює введення кримінальної відповідальності для українських журналістів нібито «за підрив обороноздатності держави шляхом розповсюдження неправдивої інформації».

 

Про це Пашинський заявив під час засідання Комітету в середу, 18 квітня.

 

За його словами, «ми всі знаємо, що українські журналісти – це непідкупні люди, які ніколи за гроші не розміщують ніяких фейків». Водночас Пашинський додав, що у нього складається враження, і це "питання більше до СБУ", що журналісти "дуже довірливі і не дуже фахові".

 

"Знаходяться ФСБшні чи якісь інші аферисти, які використовують наших журналістів, наші ЗМІ у свідомому підриві обороноздатності держави. Саме тому ми провели консультації з багатьма фракціями в парламенті. Я прошу наших депутатів на чолі з паном Вінником (секретар Комітету Іван Вінник - ред.) разом з Комітетом по свободі слова напрацювати доповнення до чинного законодавства про відповідальність, у тому числі кримінальну, за підрив обороноздатності шляхом розповсюдження завідомо неправдивих даних. Це питання назріло. В умовах гібридної війни з Росією ми не можемо собі дозволяти, щоб хтось підривав нашу обороноздатність", - заявив Пашинський.

 

У свою чергу, пан Вінник у коментарі журналістам після засідання комітету пояснив, що щодо ініціативи про відповідальність за поширення свідомо недостовірної інформації, в тому числі, з метою підриву обороноздатності держави, "давно вже гостро стоїть питання введення якоїсь форми відповідальності".

 

"Буде це адміністративна чи кримінальна відповідальність - ми зараз почнемо дискусію на комітеті, ми будемо долучати членів комітету до цієї роботи, і запропонуємо у найближчий тиждень-два законопроект на розгляд парламенту", - сказав Вінник.

 

І запевнив, що у даному випадку не йдеться ні про цензуру, ні про тиск на журналістів.

 

Зауважимо, нещодавно редакція журналу "Новое время" передала до НАБУ документи, що стали основою для матеріалу видання з приводу нібито зловживання при продажу та купівлі продукції військово-промислового комплексу (ВПК) в оборонному комплексі. У цій публікації описано схему щодо закупівлі Житомирським бронетанковим заводом у польської компанії Wtorplast списаних з озброєння радянських БМП-1 1980-х років випуску.

 

За даними джерел "Новое время", український завод завозив БМП у розібраному виді, кожна башта оцінювалася в $66 тисяч, а кожне шасі - в $99 тисяч. Далі завод "ремонтував" БМП - просто складав раніше розібрані частини. Вартість робіт становила ще $40 тисяч за одиницю. Внаслідок БМП вартістю 20 тисяч євро обходилася українському оборонному бюджету у $205 тисяч.

 

Джерела видання повідомили, що кінцевим бенефіціаром цієї схеми нібито є народний депутат і екс-голова наглядової ради Укроборонпрому Сергій Пашинський.