До Росії намагалися вивезти команду арештованого судна «Норд»

11:44, 08.04.2018
До Росії намагалися вивезти команду арештованого судна «Норд»

Екіпаж судна-порушника "Норд" не зміг втекти до Росії.

Представники Генерального Консульства РФ під прикриттям свого імунітету намагалися таємно вивезти з України команду судна "Норд" через автомобільний пункт пропуску "Гоптівка" у Харківській області в ніч на неділю, 8 квітня.

 

Про це повідомили у Держприкордонслужбі України в неділю.

 

"7 квітня близько 21:00 у пункт пропуску "Гоптівка" на виїзд з України прибули два автомобілі "Фольксваген" з дипломатичними номерами РФ. Під час прикордонного контролю особи, які їхали як пасажири, замість паспортних документів пред’явили посвідки на повернення до РФ", - зазначили у ДПСУ.

 

Під час перевірки було встановлено, що власниками документів є члени команди судна "Норд", затриманого в Азовському морі, і що дані особи є громадянами України.

 

"Тобто на паспортний контроль вони пред’явили документи, які не дають права для перетину кордону. За спробу порушення кордону на осіб складено протоколи за ч.1 ст.204-1 КУпАП", - повідомили прикордонники.

 

Оскільки громадяни України не мали належних документів для перетину кордону, через держкордон пропущено їх не було та повернуто в тил України.

 

Зазначимо, що раніше Приморський райсуд Маріуполя ухвалив рішення оштрафувати більшість членів екіпажу риболовецького судна "Норд", затриманого прикордонною службою України в Азовському морі.

 

Членам екіпажу висунули звинувачення за частиною 2 статті 204 КпАП України ("незаконне перетинання кордону", санкція - штраф від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або до 15 діб адміністративного арешту).

 

25 березня корабель морської охорони українських прикордонників затримав в Азовському морі риболовецьке судно-порушник "Норд" під прапором Російської Федерації. У ході перевірки встановлено, що воно зареєстроване в окупованому Росією Криму.

 

Затримане судно із командою відконвоювали до порту Бердянська для проведення подальших перевірочних та процесуальних дій. Вже 30 березня суд заарештував судно "Норд" .

 

Як повідомляла «УМ», майже весь екіпаж судна «Норд» звільнили, окрім капітана – українця Володимира Горбенко, якіому суд призначив заставу. Згодом захисники Горбенка внесли за нього заставу. Однак через закінчення робочого дня, вони не отримали підтвердження надходження грошей на рахунок.