Кримський архієпископ Климент став громадським захисником політв’язня Балуха

19:01, 02.04.2018
Кримський архієпископ Климент став громадським захисником політв’язня Балуха

Архієпископ Климент під час окупації Криму (Іван Антипенко / Газета "День")

Архієпископ сімферопольський і кримський, голова Херсонської єпархії УПЦ КП Климент став громадським захисником кримського політв’язня Володимира Балуха.

Відповідне клопотання сторони захисту Балуха задовольнив Роздольненський районний суд Криму 2 квітня, повідомила адвокатка Ольга Дінзе.

«Це вперше в нашій практиці, що священнослужитель може брати участь в захисті підсудного поряд з адвокатами. Суд задовольнив наше клопотання, вирішив, що освіти владики Климента достатньо», - сказала Ольга Дінзе.

За словами архієпископа Климента, тепер він може відвідувати Володимира Балуха і не просити для цього кожен раз окремий дозвіл.

«Я можу надавати йому посильну духовну допомогу, підтримку, він може сповідатися, і не треба буде кожен раз брати дозвіл на те, щоб його відвідати. Я вважаю, що це є велика перемога у справі Балуха», - сказав архієпископ Климент.

Він також додав, що за час голодування Володимир Балух сильно схуд.

«Я зараз буду намагатися з ним спілкуватися таким чином, щоб він все ж таки думав про те, як зберегти свої сили, як зберегти себе. Бо нам зараз важливо зберегти життя Володимира Балуха», - додав архієпископ Климент.

Нагадаємо, Володимир Балух голодує у в’язниці із 19 квітня, тобто вже 15 днів. Напередодні адвокати скаржилися, що не можуть відвідати кримського політв’язня.

Володимира Балуха «суд» в окупованому Криму позбавив волі на 3 роки та 5 місяців нібито за зберігання зброї та гранат. Однак українські та кримські правозахисники переконують: Володимира балуха ув’язнили за проукраїнську громадську позицію та відмову співпрацювати із окупантами.

Нагадаємо, храм, де проводив служби архієпископ Клименту Сімферополі розграбували окупанти, а священнослужителю травмували руку.