Росія висилає 13 українських дипломатів

18:25, 30.03.2018
Росія висилає 13 українських дипломатів

Посольство Росії в Києві більше нагадує укріплений бастіон, ніж дипустанову (Радіо свобода)

У Росії оголосили про те, що 13 українських дипломатів оголошені персонами нон-ґрата та будуть вислані із країни.

"Їм були вручені ноти протесту і заявлено, що у відповідь на необгрунтовані вимоги зазначених держав про висилку російських дипломатичних співробітників на підставі бездоказових звинувачень Великобританії на адресу Росії через т. зв. "справу Скрипалів" російська сторона оголошує "persona non grata" відповідну кількість співробітників дипустанов цих країн в Російській Федерації", – йдеться у повідомленні МЗС Росії.

У МЗС України таке рішення Росії назвали очікуваним.

"Це очікуваний крок з боку Кремля, який вже тривалий час відверто демонструє світу порушення норм міжнародного права, вважає можливим вести агресивні неоголошені війни, втручатися у внутрішні справи суверенних країн, порушувати права і свободи громадян, в тому числі їх невід’ємне право на життя", - ідеться в повідомленні.

В дипломатичному відомстві нагадали, що Україна нещодавно видворила 13 російських дипломатів.

"Це був жест солідарності з партнерами, відповідь на обґрунтовані підозри щодо відповідальності Росії за вчинення грубого порушення міжнародного права і режиму нерозповсюдження – застосування зброї масового ураження проти цивільного населення у мирний час. Слід особливо підкреслити, що це перший зухвалий випадок застосування хімічної зброї в Європі з часів Другої світової війни", - зазначено в коментарі МЗС України.

Також російське зовнішньополітичне відомство повідомило про видворення представників інших держав.

Так, Росію повинні залишити четверо польських дипломатів, троє литовських, один латвійський, двоє італійських, передає "РІА Новости". Також видворяють двох співробітників нідерландської дипмісії та естонський військовий аташе Тоомас Педа. Всі вони повинні залишити країну до 7 квітня.

Також МЗС Росії зажадав від Лондона зрівняти сумарну кількість дипломатів та адміністративних працівників з кількістю росіян, які працюють у диппредставництвах в Британії. На це Лондону відводиться місяць.

"30 березня в МЗС Росії були викликані керівники дипмісій Австралії, Албанії, Німеччини, Данії, Ірландії, Іспанії, Італії, Канади, Латвії, Литви, Македонії, Молдови, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Румунії, України, Фінляндії, Франції, Хорватії, Чехії , Швеції, Естонії", - йдеться у повідомленні.

Їм були вручені ноти протесту і заявлено, що російська сторона оголошує "persona non grata" стільки ж співробітників дипустанов цих країн, скільки російських дипломатів вони вислали.

Вимоги про висилку російських дипломатів МЗС РФ назвало "необґрунтованими", а звинувачення Великої Британії на адресу Росії через справу Скрипаля – "бездоказовими".

"З урахуванням того, що в останній момент до перерахованих країнах вирішили приєднатися Бельгія, Угорщина, Грузія та Чорногорія, Росія залишає за собою право на відповідні кроки щодо даних держав", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, майже 30 країн повідомили про видворення російських дипломатів у зв’язку зі "справою Скрипаля".

Як повідомляла "УМ", після видворення 13-ти, в Україні залишається ще 66 співробітників російської дипмісії.