Надія Савченко арештована на два місяці

19:10, 23.03.2018
Надія Савченко арештована на два місяці

Надія Савченко потрапила до СІЗО (Александра Кирш / Facebook)

Надія Савченко арештована на 59 діб без права внесення застави відповідно до рішення Шевченківського районного суду, однак рішення вступить у силу лише в разі відмови від апеляції або у разі підтвердження його в суді вищої інстанції.

"Слідчий суддя вважає за необхідне застосувати до Савченко запобіжний захід у вигляді тримання під вартою та не знаходить достатніх підстав для застосування більш м’якого запобіжного заходу, не пов’язаного із триманням під вартою, оскільки вважає, що він не дасть у повній мірі запобігти ризикам", - зачитав суддя Євген Сидоров рішення про арешт Надії Савченко.

Таким чином, суд задовольнив клопотання прокурорів та слідчих про арешт без права застави. Генеральний прокурор Юрій Луценко у Верховній Раді під час розгляду питання про затримання та арешт Надії Савченко наголошував, що статті, які їй інкримінуються, не передбачають іншого запобіжного заходу, окрім арешту.

Під час судового засідання сторона обвинувачення наполягала, що без арешту Надія Савченко матиме можливість тиснути на свідків та знищувати докази.

Надію Савченко звинувачують у підготовці теракту та спробі повалення державного ладу.

Під час судового засідання Надія Савченко відмовилася надавати слідству зразки свого голосу, а також біологічний матеріал для ДНК-експертизи та запропонувала зразок голосу взяти із будь-якого виступу, а біоматеріал із чашок чи стаканів, якими вона користувалася. Слідчий зазначив, що біоматеріал Надії Савченко потрібний, щоб встановити приналежність двох мобільних телефонів, які фігурують серед речових доказів.

Захисники Надії Савченко наголошували, що докази у справі отримані в незаконний спосіб, а значить їх не можна використовувати для доведення вини. Серед аргументів, які наводилися стороную захисту - відео та аудіоматеріали, у яких обговорювався нібито план теракти, зібрані у кримінальній справі прови Володимира Рубана. На збирання таких даних щодо Надії Савченко суд дозволу не давав.

У відповідь прокурор зазначив, що докази, які збираються в одній кримінальній справі можуть допомогти розслідувати інші, тому він наполягав, що зібрана інформація може свідчити про провину Надії Савченко.

Також Надія Савченко наполягала, що перевезення зброї із зони проведення АТО здійснювалося в рамках бойових розпоряджень для визначення джерела походження цієї зброї.

"Але давайте будемо об'єктивними: зброя, яка перевозилася з боку ворога, перевозилася для того, щоб зрозуміти, чи було її продано з наших артскладів, які вибухали під час нашої злочинної влади, коли йде війна, вже четвертий раз, щоб можна було зрозуміти, чи виготовляється у них своя зброя або поставляється вона з Росії, тому що четвертий рік не закінчуються боєприпаси там, де їх ніколи не було", - сказала Савченко, виступаючи в залі суду. Такі ж аргументи вона наводила і під час засідання регламентного комітету парламенту, і на засіданні Верховної Ради, які розглядали зняття недоторканості та дозволи на затримання та арешт Надії Савченко.

Вона відкинула звинувачення у сприянні терористичним організаціям, за її словами, "ДНР" та "ЛНР" не визнані терористичними організаціями, а є лише незаконними збройними формуваннями, відповідно їх ватажки - не терористи, а очільники НЗФ. Однак у рішенні суду на основі рішень Верховної Ради та міжнародних органів обґрунтовувалося, що "ДНР" та "ЛНР" є терористичними угрупуваннями.

Як повідомляла "УМ", на суді Надія Савченко оголосила, що розпочинає голодування, якщо продовжить бути з ґратами. Однак, вона вільно покинула залу суду.

Нагадаємо, депутати Верховної Ради проголосували за зняття недоторканості, а також за дозвіл на затримання та арешт Надії Савченко.