СБУ звинуватила Рубана у підготовці теракту з тисячами загиблих

17:21, 09.03.2018
Керівник центру звільнення полонених "Офіцерський корпус" Володимир Рубан у змові з ватажками бойовиків готував теракт у центрі Києва, в якому мали постраждати тисячі людей. Про це заявив голова Служби безпеки України Василь Грицак на брифінгу.
 
За даними СБУ, Рубан за змовою із ватажками так званої ДНР систематично вивозив зброю та боєприпаси на підконтрольну українській владі територію. 
 
«Жертвами цих терактів могли стати тисячі мирних громадян, а також окремі політики, посадовці та народні депутати», – зазначив Грицак. 
 
У рамках кримінального провадження, відкритого за ст. 263 та 258 Кримінального кодексу України, затриманому оголошено про підозру в скоєнні злочину та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Триває досудове слідство.
 
За його словами, СБУ має ґрунтовні докази того, що Захарченко та Тимофєєв на прізвисько "Ташкент" причетні до готування кривавого теракту в центрі Києва із застосуванням зброї, в тому числі російського походження.
 
Він пообіцяв пізніше оприлюднити документальні свідчення того, що планувалося вчинити масові теракти. За його словами, з мінометів мали розстріляти центральну частину міста Києва.
 
"Мало бути якомога більше трупів, крові. Йшлося про тисячі загиблих. І як говорили їхні куратори з "ДНР" і з Москви: "Має бути багато трупів, багато крові і має бути хаос". Внаслідок чого люди мають вийти на вулицю, а війська мають повернутися з зони АТО і прийти на Київ. Щоб показати, що в Україні є громадянська війна", - розповів глава СБУ.
 
Він також переконаний, що підготовка теракту відбувалася за вказівкою Росії.
 
"Ви вірите в те, що Захарченко чи Ташкент взяли на себе відповідальність, спорядили Рубана такою кількістю зброї, засобів ураження, мінометів, протитанкових мін, щоб вчинити в Києві теракти і щоб про це не знали куратори з Москви, що вони не дали санкцію на ці речі? Ні я, ніхто із працівників СБУ, слідчих, процесуальних керівників у це не вірив", - заявив він.
 
 
Як повідомляла "УМ", Володимира Рубана затримали з арсеналом зброї на КПВВ "Майорське" у Донецькій області.
 
 
При собі у Рубана були: ящики ручних гранат, гранат для підствольних і автоматичних гранатометів, осколкові загороджувальні міни, кумулятивні заряди РПГ-7, детонатори різних типів, ручні гранатомети РПГ -22, 120-мм міни, міномет калібру 50 мм з боєкомплектом, автомати і ручні кулемети, десятки тисяч патронів.
 
 
Служба безпеки України повідомила Рубана про підозру у плануванні замаху на президента Петра Порошенка, незаконному поводженні зі зброєю та підготовці теракту.
 
 
Суд арештував Рубана до 6 травня без права внесення застави, проте дозволив протягом 5 днів подати апеляію.
 
 
Сам Рубан відкринув звинувачення у підготовці теракту в Києві і замаху. Рубан заявив, що думав, що везе в автомобілі меблі і, що його підставили.