На Грушевського знесли наметове містечко (фото, відео)

09:30, 03.03.2018

Правоохоронці штурмували наметове містечко під Верховною Радою на вулиці Грушевського в Києві в суботу вранці. В ході сутичок протестувальники підпалили шини. Поліція затримала близько 30 осіб. З обох боків є поранені.

 

Діагнози: черепно-мозкові травми, газові опіки.

 

Про це повідомляють журналісти та інші очевидці з місця події.

 

За їхніми даними, поліція прийшла під Раду до наметового містечка проводити слідчі дії у низці кримінальних проваджень. У відповідь на це люди з містечка почали палити шини.

 

 

Під час операції у снігу було виявлено гранату. Поліція стверджує, що вона належить одному із затриманих.

 

 

За попередніми даними, демонтаж містечка не був метою поліції. Утім, правоохоронці звільняють проїжджу частину вулиці Грушевського. Проїзд перекрито. Наметове містечко оточене поліцією з усіх сторін.

 

 

За словами депутата Єгора Соболєва, усіх, хто був у таборі затримано, проводять слідчі дії та "шукають будь-що, що зможуть видати за зброю".  Обранець стверджує, що під час штурму табору у ньому перебувало від 70 до 100 осіб, усіх було затримано та доправлено до відділків поліції, ймовірно, до Печерського.

 

 

Нібито серед учасників акції було поранено щонайменше 2 осіб, один з яких отримав черепно-мозкову травму. Поранених доправлено до лікарні.

 

"Мене і нардепа Семена Семенченка під час штурму не затримали, оскільки ми є народними депутатами. Їдемо під Печерський РВ поліції", - зазначив Соболєв журналістам.

 

 

Перш за все спецпризначенці зачистили територію біля Ради та демонтували намети з боку готелю "Київ". З наметів витягають особисті речі мітингувальників, усе складають у мішки.

 

Біля кордону правоохоронців зібралися близько 50 осіб на підтримку затриманих учасників акції, вигукують на адресу поліції  "Всі в АТО", "Ганьба".

 

Також на місце приїхав депутат Володимир Парасюк, намагаючись потрапити на територію наметового містечка, але його туди не пустили правоохоронці.

 

У свою чергу, заступник голови Нацполіції, начальник поліції Києва Андрій Крищенко повідомив, що біля Верховної Ради проводяться слідчі дії за рішенням суду в рамках кримінальних проваджень, які розслідують слідчі поліції Києва.

 

"3 березня працівники поліції Києва проводять слідчі дії в наметовому містечку, розташованому біля Верховної Ради України. Процесуальні дії проводяться на підставі двох рішень суду та в рамках кримінальних проваджень, які розслідують слідчі поліції Києва. Підтримка поліцейськими забезпечена на вимогу слідчого", - заявив Крищенко.

 

За його словами, слідчі працюють по кримінальних провадженнях, одне з яких відкрито за фактом спроби захоплення Міжнародного центру культури і мистецтв (Жовтневого палацу), інше – по подіях 27 лютого біля ВР.

 

І додав, що під час проведення слідчих дій мешканці наметового містечка чинили опір, тож поліцейським довелося затримати мешканців містечка, наразі вже 50 доправлено до райуправлінь поліції. Це підтвердив і речник МВС Артем Шевченко у Facebook. 

 

"Ухвала суду надає слідчим можливість працювати на місці вчинення протиправних дій, вилучати речові докази та опитувати можливих свідків. Будемо вилучати предмети, які використовувалися для нападу на поліцейських, нанесення тілесних ушкоджень. Вже зараз вибухотехніки вилучають кілька предметів, візуально схожих на споряджені гранати. Також будемо вилучати речі, які проходять по інших кримінальних провадженнях", – повідомив Крищенко.

Як повідомляла «УМ», 27 лютого біля Верховної Ради під час сутичок з протестувальниками постраждали 14 правоохоронців. У поліції нагадали, що за минулий рік під час забезпечення безпеки учасників масових заходів постраждали майже 1,5 тисячі поліцейських.