У Єрусалимі закрився Храм Гробу Господнього вперше за 100 років

08:20, 26.02.2018
У Єрусалимі закрився Храм Гробу Господнього вперше за 100 років

Коли саме храм Гробу Господнього в Єрусалимі відкриє свої двері невідомо.

Головна християнська святиня - храм Гробу Господнього в Єрусалимі закрив свої двері в неділю. Храм закрився через протест церков проти змін у податковому законодавстві Ізраїлю і нового закону, який може дозволити державі вилучати землю у церкви.

 

Про закриття храму оголосили представники католицької та греко-православної громад, а також Вірменської апостольської церкви у спільній заяві.

 

Однак, прихильники законопроекту вважають, що страхи церков не обґрунтовані.

 

Церква Гробу Господнього вважається одним з найбільш священних у світі місць для християн. Багато вірян вважають, що на місці, де вона перебуває, був похований і згодом воскрес Ісус Христос.

 

Щорічно храм відвідують сотні тисяч паломників і туристи зі всього світу.

 

Це перший випадок з 1900 року, коли двері храму закрилися через політичні причини.

 

Храм сьогодні розділений між кількома християнськими конфесіями: головним чином, греко-православної, католицької та вірменської, а також в меншій мірі - коптської, сирійської та ефіопської.

 

Заяву опублікували за підсумками прес-конференції, в якій взяв участь патріарх Єрусалимський Феофіл III, кустод Святої Землі від Католицької церкви Франческо Паттон і Єрусалимський патріарх Вірменської апостольської церкви Нурхан Манукян. Вони ж підписали заяву.

 

За словами ієрархів трьох церков, рішення прийняли в знак протесту проти "дискримінаційного і расистського законопроекту", який зараз розглядає уряд Ізраїлю.

 

"Цей огидний законопроект, якщо він буде схвалений, дозволить експропріювати церковні землі. Це нагадує нам схожі закони, які в європейські Темні століття застосовувалися проти євреїв", - цитує газета Guardian заяву ієрархів.

 

Прихильники законопроекту водночас стверджують, що його основна мета - захистити ізраїльтян, які живуть на колишніх церковних землях, сьогодні проданих девелоперським компаніям.

 

Однак на думку священиків новий закон може ускладнити продаж земель церквою, кошти від якої складають значну частину доходу релігійних організацій.

 

Також вони незадоволені спробами запровадити податок на власність церкви, яку в Єрусалимі юридично прирівняли до комерційної нерухомості.

 

Мер Єрусалиму Нір Баркат в минулому говорив, що місту належить 650 мільйонів шекелів (168 млн доларів) податків з церковної власності.

 

Баркат уточнював, що церкви залишаються винятком в податковому законодавстві, а названа ним сума стосується податків з "готелів, приміщень і компаній", які належать їм і не виконують безпосередньо релігійних функцій.

 

Після протесту ієрархів профільний комітет ізраїльського уряду відклав розгляд законопроекту на тиждень.

 

Одна з авторів законопроекту, депутат Рейчел Азарія, розповіла ВВС: "Я розумію, що церква зіткнулася з тиском, але їхні землі залишаться їхніми землями, ніхто ніколи не збирається їх чіпати. Мій законопроект стосується того, що відбуватиметься, якщо право на землю перепродається третій стороні".

 

Як уточнила Азарія, поправки будуть стосуватися тільки тих церковних земель, які були перепродані девелоперам після 2010 року.

 

Коли саме двері храму відкриються знову, на даний момент невідомо.