Вночі сплив термін домашнього арешту для Саакашвілі

07:45, 06.02.2018
Вночі сплив термін домашнього арешту для Саакашвілі

(фото із соцмереж)

У ніч з 5 на 6 лютого закінчився термін дії запобіжного заходу у вигляді нічного домашнього арешту і обмеження на виїзд із Києва, обраного для екс-президента Грузії Міхеїла Саакашвілі. Про це повідомив адвокат Саакашвілі Руслан Чорнолуцький, передає "Інтерфакс-Україна".
 
"Спроба вручити і оголосити підозру Міхеілу Саакашвілі датується і обчислюється прокуратурою від 5 грудня. У цьому випадку рішення про запобіжний захід має обчислюватися від 5 грудня, від моменту пред'явлення і оголошення підозри. Хоча якщо точніше, йому про підозру оголосили і відправили поштою документ 6 грудня. Термін закінчення запобіжного заходу, згідно з рішенням Апеляційного суду Києва, закінчується опівночі з 5 на 6 лютого, і запобіжний захід автоматично анулюється", – пояснив Чорнолуцький.
 
"Після закінчення терміну дії запобіжного заходу Саакашвілі більше не обмежений нічим, крім зобов'язання як підозрюваного отримувати повістки і з'являтися за викликом на слідчі дії", – зазначив адвокат
 
"Щоб продовжити терміни дії запобіжного заходу Саакашвілі, Генпрокуратура повинна звернутися в суд і аргументовано вказати причини, чому вони пропустили строки подачі клопотання про продовження термінів.
 
Ми вважаємо, що пропуск строку подачі цього клопотання – це грубе порушення з боку прокуратури і підстава для суду відмовити у прийнятті до провадження клопотання про продовження запобіжного заходу", – додав він.
 
Як повідомляла "УМ", у липні 2017 року президент Петро Порошенко позбавив Міхеіла Саакашвілі українського громадянства. ПІсля цього грузинська міністерка юстиції Тея Цулукіані заявила в ефірі телекомпанії "Імеді", що Грузія направить до України документи для екстрадиції Міхеіла Саакашвілі на батьківщину.
 
Адвокат припускає, що рішення не продовжувати запобіжний захід Саакашвілі може бути пов'язано з наміром влади "очистити" статус політика для підготовчих дій, пов'язаних з його екстрадицією до Грузії.
 
Як відомо, 3 січня Окружний адміністративний суд Києва визнав законною відмову Державної міграційної служби надати Саакашвілі статус біженця або особи, що потребує додаткового захисту.
 
5 лютого Київський апеляційний адміністративний суд не задовольнив апеляційні скарги Саакашвілі.