Росія відкликає своїх представників зі СЦКК питань припинення вогню на Донбасі

13:45, 18.12.2017
Росія відкликає своїх представників зі СЦКК питань припинення вогню на Донбасі

Представники влади терористів на Донбасі та російські спостерігачі СЦКК (фото із інформаційних ресурсів "ДНР")

Росія відкликає своїх представників зі Спільного центру контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін на Донбасі.

Про це повідомляє міністерство закордонних справ Росії.

Росіяни заявляють, що їх представники СЦКК "стикалися з серйозними труднощами через позицію української влади" та через те, що українські офіцери в СЦКК "створювали напружену морально-психологічну обстановку" і виказували неповагу до спостерігачів із країни, яка спонсорує терористів ОРДЛО.

Ще один аргумент для відкликання, який наводить МЗС Росії, - відсутність документальної регламентації діяльності спостерігачів СЦКК.

Варто відзначити, що народний депутат, засновник платформи "Інформаційний спротив" Дмитро Тимчук у грудні 2015 року опублікував відповідь на запит до Міністерства оборони, в якому стверджується, що представники Росії в СЦКК перетинають український кордон ледь не в статусі туристів: їм дозволено перебувати в Україні максимум 90 днів без перерви. Через це склад СЦКК оновлюється раз на 3 місяці.

"В таких умовах подальша робота представництва Збройних Сил Російської Федерації в СЦКК стала неможливою. 19 грудня 2017 року російські офіцери, що входять до складу Центру, покинуть територію України. Ми вже поінформували наших зарубіжних партнерів про цей вимушений крок",— йдеться у заяві МЗС Росії.

Спільний центр з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін був утворений у вересні 2014 року. До нього входили офіцери, які мали контролювати дотримання Мінських домовленостей та припинення вогню.

Прес-центр штабу АТО наголошує, що вихід росіян із СЦКК може спровокувати збільшення обстрілів із боку терористів по українським військовим.