На Західному березі Йордану спалахнули сутички через статус Єрусалима (фото)

22:12, 07.12.2017
На Західному березі Йордану спалахнули сутички через статус Єрусалима (фото)

Поліція Єрусалиму стримує палестинців на Західному березі Йордану.

Сутички між розлюченими палестинцями і поліцією Єрусалиму спалахнули на Західному березі Йордану і в секторі Ґаза у четвер. Щонайменше 17 людей зазнали поранень.

 

Про це повідомляють світові ЗМІ.

 

Палестинців обурили нещодавні заяви президента США Дональда Трампа, який назвав Єрусалим столицею Ізраїлю - анонсувавши зміну політики американської влади у цьому чутливому питанні.

 

Відтак, палестинські активісти понівечили мурал із зображенням Дональда Трампа на стіні у Вифлеємі.

 

 

Влада Палестинської автономії закликала до загального страйку у палестинських містах, а у Ґазі ісламістське угруповання "Хамас" - до повстання проти Ізраїлю.

 

Ізраїль, у свою чергу, відрядив до Західного берега додаткові війська. Існують побоювання, що заяви Дональда Трампа можуть розпалити нову хвилю насильства у регіоні.

 

Тоді як ізраїльський прем'єр-міністр Біньямін Нетаньягу заявив, що Ізраїль щиро вдячний панові Трампу, який "назавжди зв'язав себе з історією столиці" (маючи на увазі Єрусалим. - Ред.).

 

Як повідомляла «УМ», напередодні президент США Дональд Трамп заявив, що він "націлений цього разу офіційно визнати Єрусалим столицею Ізраїлю".

 

Зазначимо, що місто Єрусалим має виняткове значення як для Ізраїлю, так і для палестинців. Саме там знаходяться місця, святі одразу для трьох монотеїстичних релігій - ісламу, християнства і юдаїзму.

 

Ізраїльський суверенітет над Єрусалимом ніколи досі офіційно не визнавався міжнародною спільнотою, і всі іноземні посольства в Ізраїлі знаходяться у Тель-Авіві.

 

Ізраїль анексував Східний Єрусалим, де знаходиться, зокрема, Старе місто, у ході Шестиденної війни 1967 року, проте досі міжнародна спільнота не визнавала його частиною Ізраїлю.

 

Палестинці хочуть, аби Східний Єрусалим став столицею їхньої майбутньої Палестинської держави - створення якої передбачається політикою "двох держав для двох народів".

 

Згідно з Ізраїльсько-палестинськими мирними угодами 1993 року, остаточний статус Єрусалима ще належить визначити на фінальних етапах мирних переговорів.