Патріарх Філарет не просив у Кіріла помилування, а писав про взаємне християнське всепрощення (документ)

07:57, 01.12.2017
Патріарх Філарет не просив у Кіріла помилування, а писав про взаємне християнське всепрощення (документ)

Патріарх Філарет (РБК-Україна)

Інформація Російської православної церкви про те, що нібито Патріарх Філарет попросив у очільника РПЦ Кіріла помилування, не відповідає дійсності. Щоб спростувати такі заяви, УПЦ КП опублікувала копію листа Філарета, в якому йдеться про взаємне християнське прощення та про спільну молитву.

Відповідного листа опублікував у Facebook прес-секретар УПЦ КП Євстратій Зоря.

Єпископ пояснив, що лист написаний на прохання з Московського патріархату, щоби бути підставою на Соборі відновити можливість молитовного єднання. «На жаль цю можливість Собор відкинув», — зазначив він.

У листі йдеться про те, щоби РПЦ «вменила яко не бывшие» всі рішення, які їй перешкоджають спілкуватися з УПЦ КП.

«Тобто щоби визнала їх не дійсними від початку. Патріарх Філарет анафеми і відлучення ніколи не визнавав і не визнає, тому його вони не хвилюють», — пояснює Зоря.

Також він зазначив, що Патріарх Філарет не має приводу «каятися перед РПЦ», бо він «не винний ні в чому з того, в чому його винуватять».




Раніше у РПЦ заявили, що глава УПЦ КП Філарет написав патріарху Кірілу листа, в якому попросив про «відновлення євхаристійного та молитовного спілкування».

У РПЦ також писали, що лист завершується словами: «Прошу вибачення у всьому, чим згрішив словом, справою і всіма моїми почуттями, і так само від серця щиро прощаю всім», зазначає «Громадське».