Похорони Веджіє Кашка: обурені кримські татари попрощалися з легендарною жінкою (відео)

15:01, 24.11.2017

Похорон ветерана національного руху кримських татар 82-річної Веджіє Кашки розпочався в селищі Новокленівка Білогірського району Криму в п'ятницю. Пані Кашка померла під час затримання російськими окупантами у четвер, що неабияк обурило кримських татар.

 

Про це повідомила Айше Умерова у Facebook  і оприлюднила відповідне відео.

 

За її словами, тіло Веджіє забрали в морзі Сімферополя і привезли до селища Новокленівка, де зібралася велика кількість людей з усіх куточків анекованого Криму, щоб провести в останню путь легендарну жінку.  

Односельці вивісили прапор кримськотатарського народу в знак скорботи і солідарності з сім'єю Веджіє Кашка, додає об'єднання "Кримська солідарність".

 

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров написав у соцмережах: «Сьогодні у Криму відбувається дженазе (поховання) легендарної Веджіє Абла Кашка, вбитої російськими окупантами 23 листопада 2017 року. В центральному офісі Меджлісу кримськотатарського народу приспущені державний прапор України та кримськотатарський національний прапор, обрамлені чорними стрічками».

 

Пан Чубаров також зазначив, що в зв’язку зі смертю Веджіє Кашки в Меджліс кримськотатарського народу надійшли пропозиції оголосити день похорону Днем жалоби в Криму, а також за його межами – в місцях проживання кримськотатарської діаспори.

 

Глава ЦВК Курултаю кримськотатарського народу Заїр Смедляєв повідомив, що похорон мав розпочатися о 14:00 годині в селі Новокленівка Білогірського району АРК.

 

 

Як повідомляла «УМ», напередодні, 23 листопада в Криму пройшли обшуки і затримання активістів. Обшук із спробою затримання пройшов і у ветерана національного руху кримських татар Веджіє Кашки, якій стало зле і дорогою до лікарні вона померла.

 

Меджліс кримськотатарського народу закликає Україну покарати причетних до смерті учасниці кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка, а світ – посилити тиск на Росію.

 

"Незламний борець з радянським авторитарним режимом колишнього СРСР, учасниця всіх помітних подій в новітній історії кримськотатарського народу, соратниця вірних друзів кримськотатарського народу генерала Петра Григоренка та російського вченого-дисидента Андрія Сахарова, Веджіє Кашка стала черговою жертвою російської окупації Криму", – заявив Рефат Чубаров.

 

Міністр закордонних справ Павло Клімкін назвав смерть легендарної кримськотатарської активістки Веджіє Кашка вбивством і переконаний, що окупанти за це дорого заплатять.