Україна використовує досвід країн НАТО щодо реабілітації військових

15:15, 23.10.2017
Україна використовує досвід країн НАТО щодо реабілітації військових

(Фото з ФБ-сторінки Віктора Муженка)

Реабілітація поранених військовослужбовців ЗСУ є одним із найактуальніших проблемних питань для української армії, і для його рішення вивчається найкращий світовий досвід розвинених країн Заходу.

 

На цьому наголосив начальник Генштабу ЗСУ Віктор Муженко у ексклюзивному інтерв'ю Укрінформу під час перебування з робочим візитом у США у понеділок.

 

"Сьогодні постає дуже нагальне питання для України – це реабілітація поранених в АТО. Дух і незламна воля, які вони (українські поранені воїни на марафоні у Вашингтоні – ред.) сьогодні продемонстрували, якраз є тим позитивним прикладом для решти ветеранів, а також для керівництва, щоб зробити організаційні висновки щодо створення відповідних структур та установ, які б займалися дійсно реабілітацією ветеранів", - зауважив генерал армії Муженко.

 

Начальник Генштабу ЗСУ підкреслив, що українське військове керівництво вивчає не тільки досвід Сполучених Штатів у цій сфері, але й інших країн, у тому числі, Великої Британії, Німеччини, країн Балтії, Грузії.

 

"Тобто, є позитивний досвід, ми його набираємо і вже запустили певні процеси щодо реабілітації військовослужбовців. На жаль, не так масово, як хотілося б, але процес зрушив з місця", - зазначив український головнокомандувач.

 

У цьому зв'язку він підкреслив, що в Україні вже почали виділятися певні фонди. Як приклад, генерал навів відкриття Фізкультурно-оздоровчого комплексу, включеного до складу Головного військового клінічного госпіталю. Він був переданий з ініціативи Президента України від Нацбанку до сфери управління Міноборони. Зараз обговорюється можливість повноцінного розгортання подібної бази в Прикарпатті, а також на півдні, в районі Одеси, зауважив Муженко.

 

Серед іншого, пан Муженко зазначив, що підготовка процедурних питань щодо поставок в Україну летальної зброї зі Сполучених Штатів здійснена, тож справа залишається тільки за політичним рішенням американського президента.

 

"Така перспектива (щодо надання Україні летальної зброї – ред.) є, всі переліки погоджені, обговорені всі процедурні питання, очікуємо тільки політичного рішення (в Білому домі – ред.)", - зауважив генерал армії.

 

Водночас, він зазначив, що американське військове керівництво позитивно оцінює нинішній стан Збройних сил України: "Американська сторона також висловлює позитивну оцінку процесам, що відбулися у нас в період з 2014 по 2017 роки, зокрема, щодо посилення оперативних можливостей ЗСУ".

 

Крім того, за його словами, зараз стоїть питання щодо можливого розширення двосторонньої співпраці зі США в питаннях стратегічного реформування.

 

"Йдеться про запровадження змін у таких структурах, як Генеральний штаб, видах Збройних Сил, а також у самому Міністерстві оборони України – з метою покращення комунікацій та набуття відповідних можливостей не тільки на оперативному, але вже й на стратегічному рівні", - зауважив головнокомандувач Збройних сил України.

 

Зазначимо, що начальник Генерального штабу ЗСУ Віктор Муженко перебуває з робочим візитом у США, в рамках якого, зокрема, візьме участь у конференції начальників штабів армій країн НАТО та партнерів з питань протидії тероризму.

 

Муженко також планує відвідати навчальні центри та військові бази Національної гвардії Каліфорнії, яка є партнером Збройних Сил України.

 

На сторінці Генштабу ЗСУ у Facebook також повідомляється, що Муженко прибув до Вашингтона, щоб підтримати українську команду, яка вже вдруге бере участь у марафоні Морської піхоти США, а також провести зустрічі з найвищим командуванням США.