Україні закидають незаконні поставки зброї до Південного Судану

17:59, 25.09.2017
Україні закидають незаконні поставки зброї до Південного Судану

Солдат тримає RPG-7, стоячи у траншеях біля м. Малакал у Південному Судані. (Фото Amnesty International)

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International стверджує, що Україна причетна до незаконного постачання зброї до Південного Судану.

 

Про це йдеться у звіті правозахисної організації, оприлюдненому на сторінці Amnesty International  Ukraine  у Facebook  в понеділок.

 

Зокрема, організація заявляє, що звіт наводить докази причетності України до незаконного постачання зброї до Південного Судану, де "її використовують для вбивств тисяч мирних жителів".

 

"У 2014 році Укрінмаш підписав контракт з ОАЕ на поставку тисяч кулеметів, мінометів, РПГ і мільйонів боєприпасів до Південного Судану. Участь української державної компанії у постачанні зброї до Південного Судану суперечить Договору про торгівлю зброєю, підписанткою якого є Україна", - заявляють правозахисники.

 

В організації вказують, що поки Рада Безпеки ООН не запровадила повне та всеосяжне ембарго на торгівлю зброєю з Південним Суданом, Україна "має дотримуватися декларованої нею політики із забезпечення регіональної та міжнародної безпеки та стабільності".

 

«Україна має повністю припинити постачання зброї та надання будь-якої матеріально-технічної допомоги Південному Судану, включаючи обладнання, його обслуговування та навчання. Також Україна повинна якомога швидше ратифікувати Міжнародний договір про торгівлю зброєю», - йдеться у повідомленні.

 

Водочас, українські користувачі Facebook  в коментарях до посту правозахисної організації наголошують, що згідно повідомлення Україна підписала контракт з ОАЕ, а не з Південним Суданом.

 

Користувачі також наголошують, що повного ембарго на торгівлю зброєю із цією африканською країною Радбез ООН так і не запровадив.

 

Щодо «Договору про торгівлю зброєю, підписанткою якого є Україна» один з користувачів зазначає на адресу Amnesty International: «Договір не ратифікований Україною, тобто не вступив в силу. Неможливо порушити договір який не має юридичної сили. Тому ви повинні вибачитись перед Україною за ваш наклеп».

 

Пізніше, Державна зовнішньоторговельна фірма "Укрінмаш" заявила, що ніколи не постачала зброю до Південного Судану, а заяви Amnesty International повністю не відповідають дійсності.
 
 
"Укрінмаш" ніколи не постачав, згадану у контракті зброю, в Південний Судан. Контракт був підписаний і не виконаний, і не відбувся, і не відбудеться, договір був нікчемним, і не відбувся. Не було отримано експортної ліцензії", - сказав представник фірми у коментарі «Українській правді».
 
 
І додав, що «не було жодного руху товарів, не надходили гроші тощо». За його словами, опубліковані AI документи не є такими, що підтверджують поставку. "Ці документи завжди передують домовленостям, чи запитам", - сказав співрозмовник.