Сергія Долженкова та інших фігурантів «справи 2 травня» суд визнав невинними та відпустив

17:23, 18.09.2017
Сергія Долженкова та інших фігурантів «справи 2 травня» суд визнав невинними та відпустив

Суд визнав, що "справу 2 травня" розслідували із порушенням (Думская)

Сергія Долженкова, Євгена Мефедова, Максима Сакауова, Владислава Романюка і Сергія Корчинского Іллічівський міський суд в Чорноморську визнав невинними у масових безладах на Грецькій площі в Одесі 2 травня 2014 року та відпустив.

Відповідне рішення зачитав головуючий на засіданні суддя Пилип Журавель зачитав відповідне рішення суду. Його зміст повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Суд визнав недолугими докази звинувачення в участі й організації звинувачених у масових заворушеннях, які спричинили важкі наслідки (смерть і травми людей).

Крім того, суд дійшов висновку, що слідство у справі провели неякісно, ​​і вказав на цілу низку недоліків і прогалин у проведених слідчих діях. Наприклад, під час розслідування допитали лише одного співробітника поліції з тих, хто був на Грецькій площі.

Суд також визнав упередженими свідчення єдиного свідка звинувачення Олександра Посміченка, який заявляв про участь звинувачених в інкримінованих їм злочинах, в зв'язку з цим суд вирішив не враховувати їх при винесенні вироку.

Свідчення інших свідків, на думку суду, не підтверджують участь звинувачених у масових заворушеннях, тим більше, в їх організації.

Крім того, суд виключив зі списку доказів у справі низку доказів у зв'язку з тим, що їх здобули з порушенням норм КПК.

Не задовольнили суд і фото- й відеоматеріали, які передала сторона звинувачення. На думку суду, прокуратура не змогла підтвердити, що на фото і відео зафіксовано звинувачених – а останні не підтвердили, що це вони на фото і відео.

Суд визнав недоведеними й голослівними твердження сторони звинувачення про те, що до організації подій 2 травня 2014 року в Одесі причетні посадові особи і перші особи держави часів президентства Віктора Януковича.

Водночас, суд вважає, що слідство необґрунтовано випустило з поля зору дії органів влади, які діяли після Майдану, в тому числі Андрія Парубія та екс-голови Одеської ОДА Володимира Немировського.





Як повідомляла "Україна молода", перед початком зачитування вироку будівлю суду оточила Національна Гвардія.


Фігурантів справи, яких відпустив суд, відразу почали затримувати.

За інформацією одеського видання "Думская", у залі суду поліція та СБУ затримали Сергія Долженкова та Євгена Мефедова за статею про посягання на територіальну цілісність України.


Як відомо, 2 травня 2014 року в Одесі в ході масових заворушень загинули 48 осіб і понад 200 отримали поранення. Більшість загинули під час пожежі в Будинку профспілок.