Будівельник табору «Вікторія»: поспішали та економили на всьому під час робіт

17:22, 17.09.2017
Будівельник табору «Вікторія»: поспішали та економили на всьому під час робіт

Згарище на місці тебору "Вікторія" в Одесі (Думская)

Один із будівельників, який працював на реконструкції трагічновідомого дитячого табору «Вікторія», розповів журналістам видання "Думская", що працювали на об’єкті поспіхом, при цьому дуже сильно економили гроші.

Інтерв’ю з анонімним будівельником опублікувало одеське видання "Думская".

"Фактично ми були субпідрядниками, виконували свою частину роботи. Але точніше нас можна назвати "шабашниками "- жодних документальних свідчень нашої роботи на цьому об'єкті немає. Платили по мінімуму. Багато виконавців обурювалися тим, що заради економії грошей і часу їх змушують відступати від технології", - розповів чоловік журналістам.

За його словами, зовнішні стіни корпусу будували досвідчені фахівці, не з Одеси, які були обурені вимогою будівництва за 4 місяці, бо за технологіями дерев’яні будівлі із брусів мали простояти не менше року перед тим, як їх почнуть використовувати, тому фахівці відмовилися давати будь-які гарантії щодо виконаної роботи.

"Вони розповідали, що для остаточної усадки дерева будівля повинна відстоятися не менш ніж рік - перенести всі сезони, весь діапазон температур і параметрів вологості повітря. Фахівці обурювалися тим, що їх змусили зробити всю роботу за чотири місяці. У результаті вони відмовилися від будь-яких гарантій і поїхали, так і не підписавши жодного документа. Ніби й грошей їм в результаті недоплатили", - наголосив будівельник.

Співрозмовник зазначив, що не впевнений у надійності просочення антивогневим розчином бруса, з якого будували стіни корпусу.

"Протипожежне просочення бруса, з якого збирали зовнішні стіни, проводили прямо на будмайданчику - так це потрібно за технологією. Жодного спеціального устаткування: прямо під час шліфування дерево покривають спеціальним вогнетривким засобом, який проникає на 1-2 сантиметри і ніби має захистити від відкритого вогню ззовні. Як поводитиметься такий брус в разі сильної пожежі - сказати не можу, під верхнім шаром там залишається цілком горюча, добре просушена деревина", - розповів будівельник.

Учасник реконструкції також розповів, що будівельників на цьому об'єкті змушували працювати у надзвичайно стислі терміни, хоча при цьому економили на оплаті.

"Всіх будівельників на цьому об'єкті дуже сильно квапили, а гроші - це взагалі окрема розмова. За моїми підрахунками, ціни були "загнуті" щонайменше в три-чотири рази, а роботи проводили у найбільш "економному" режимі. Ми працювали - жити ж треба, намагалися робити все по-людськи", - продовжує чоловік.

Причиною пожежі співрозмовник Думської вважає проводку.

"Думаю, пожежа, дійсно, почався з електропроводки - кажуть, там було багато проблем. Заощаджували на всьому, від перетину проводів до якості монтажу. І те, що сигналізація не працювала, як годиться, мене теж не дивує...", - підсумував будівельник.

"Думская" нагадує, що всього на реконструкцію Вікторії пішло понад 60 млн грн (якщо рахувати разом зі спорткомплексом).

У 2016 році управління капбудівництва уклало з Південь-Укрбуд додатковий договір ще на 11 млн грн. Йшлося про встановлення автоматичної пожежної сигналізації, яка так і не спрацювала під час пожежі.

Як повідомляла "УМ", близько 23:30 15 вересня під Одесою спалахнув муніципальний дитячий табір "Вікторія". У вогні загинули три дівчинки. Міністр регіонального будівництва Геннадій Зубко вирушить до Одеси в понеділок, щоб провести нараду з місцевими чиновниками з приводу пожежі.