Саакашвілі не підписав протокол про адмінпорушення (фото)

12:52, 12.09.2017
Саакашвілі не підписав протокол про адмінпорушення (фото)

Міхеїл Саакашвілі під час ознайомлення з протоколом.

Колишній президент Грузії Міхеїл Саакашвілі відмовився підписувати адміністративний протокол про незаконне перетинання ним державного кордону України.

 

Саакашвілі оголосив про це прикордонникам в присутності своїх юристів у готелі «Леополіс» у Львові у вівторок.

 

При цьому, він підписав протокол про ознайомлення його з правами, продемонструвавши свій справжній підпис. Адже, за його словами, підпис на документах про порушення ним умов надання громадянства України був сфальсифікований. 

 

Як повідомляє прес-центр Державної прикордонної служби України, оточення Саакашвілі нібито блокувало прикордонний наряд, який намагався вручити колишньому голові Одеської облдержадміністрації протокол та «чинить спротив діям правоохоронних органів».

 

"Не дозволяє прикордонникам виконати свої обов’язки, що тягне за собою іншу, вже кримінальну відповідальність", - наголосили у прес-центрі.

 

Мовляв, оскільки лідер партії "Рух нових сил" не прибув у пункт пропуску та заявив, що не збирається цього робити, у вівторок прикордонний наряд прибув до місця тимчасового проживання Саакашвілі в готелі "Леополіс" у Львові для того, аби "вже вдруге" повідомити йому про факт незаконного перетину кордону, підписати та вручити необхідні процесуальні документи.

 

У той же час, за даними журналістів, присутніх у готелі, адвокати Саакашвілі і прикордонники внесли зауваження до протоколу про незаконний перетин кордону. Перед цим, представник Держприкордонслужби зачитав Міхеїлу Саакашвілі цей адмінпротокол.

 

За словами адвоката Маркіяна Галабали, юридична позиція захисту політика грунтується на трьох тезах:

 

1. Протокол про адміністративне правопорушення мали вручити протягом трьох годин з моменту виявлення адміністративного правопорушення;

 

2. 11 вересня Саакашвілі подав до міграційної служби заяву про надання йому статусу особи, яка потребує додаткового захисту, і тепер, відповідно до закону, виключається "будь-яка можливість залучення до адміністративної відповідальності за ст.204 Кодексу про адміністративні правопорушення ";

 

3. Перетинання державного кордону 10 вересня в ПП "Шегині" було законним, оскільки здійснювалося в умовах крайньої необхідності з метою порятунку життя людей в пункті пропуску через його мінування.

 

Пан Галабала нагадав, що СБУ 10 вересня повідомила про мінування ПП "Шегині", і пункт пропуску був закритий саме тоді, коли автобус з Саакашвілі вже перетнув державний кордон Польщі.

 

"Тобто закрили пункт пропуску саме тоді, коли ми вже перетнули державний кордон Польщі, і нас не хотіли пускати через державний кордон України. Тобто ми опинилися фактично в пастці - ми не могли повернутися на територію Польщі, і нас не евакуювали на територію України", - зазначив юрист.

 

 

Під час спілкування з прикордонниками Міхеїл Саакашвілі також стверджував, що його паспорт знаходиться у президента Петра Порошенка в кабінеті, тому він не може надати його «зеленим кашкетам».

 

"Я офіційно заявляю, що паспорт, який вкрали у мене, згідно з інформацією, яку я отримав від дуже і дуже поінформованих джерел, зараз знаходиться в кабінеті у Президента України Порошенка Петра Олексійовича. Йому принесли паспорт вранці, коли він прийшов на роботу після нашого повернення в Україну. Це інформація, яка у мене зараз є", - зазначив пан Саакашвілі.

 

Раніше лідер «Руху нових сил» стверджував, що лишив паспорт в автобусі на пункті пропуску «Шегині», після чого поліція нібито викрала його. Нацполіція, у свою чергу, спростувала цю заяву.

 

Як повідомляла «УМ», у вівторок зранку прикордонники і поліція прийшли до готелю «Леополіс», щоб вручити Саакашвілі протокол про адмінпорушення, але спочатку їм не вдалося знайти номер, в якому зупинився лідер «Руху нових сил».