Вибух на Бесарабці: Тимур Махаурі загинув, за життя жінки борються лікарі

20:10, 08.09.2017
Вибух на Бесарабці: Тимур Махаурі загинув, за життя жінки борються лікарі

Поліція добре знала загиблого Тимура Махаурі.

Загиблим під час вибуху в автомобілі на Бесарабці у Києві виявився Тимур Махаурі – член чеченського добровольчого батальйону імені Джоахара Дудаєва, який воював у зоні АТО за Україну.

 

Про це спочатку повідомили друзі загиблого добровольця, які приїхали на місце події у п’ятницю ввечері.

 

Згодом цю інформацію підтвердив речник МВС Артем Шевченко.

 

За його словами, загиблий чеченець Махаурі був громадянином Грузії. Раніше він затримувався в Україні й отримував умовний термін за незаконне зберігання зброї.

 

"Це особа доволі відома в  кримінальних колах, його звати Тимур Махаурі. Він громадянин Грузії. Мав стійкі зв'язки з різного роду чеченськими колами, також затримувався і притягався до відповідальності у цьому році у нас, в Україні, але уклав угоду зі слідством, визнав свою провину і отримав умовний термін за той злочин, за який був затриманий. Ця особа навряд чи являла приклад законослухняного громадянина", - сказав пан Шевченко. І додав, що цей злочин не випадковий, а "умисний замах на цюособу". 

 

Тоді як жінка, яка керувала машиною, отримала серйозні ушкодження, за її життя борються лікарі. Внаслідок вибуху їй відірвало ногу.

 

Водночас життю дитини нічого не загрожує, серйозних травм у неї немає..

 

За попередньою інформацією, спрацював потужний вибуховий пристрій, закладений в автомобіль.

 

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом умисного вбивства, небезпечного для життя багатьох осіб (стаття 115 частина 2).

 

 

 

Тимур Махаурі (або Алі Дубаєв), відомий також як Руслан Папаскері, заарештовувався в Туреччині восени 2012 року за звинуваченням у вбивстві представника "Імарата Кавказ" (ісламістська організація, яка веде озброєну боротьбу з Росією на Північному Кавказі) Муси Атаєва.

 

Один з побратимів Махаурі на місці вибуху повідомив журналістам, що загиблий мав проукраїнську позицію: «Він був у батальйоні імені Шейха Мансура. Він був чеченцем, який виступав за нас, за Україну. Моя особиста думка, що тут є слід Росії».

 

За його словами, загиблий був у машині не з родиною.

 

 

У свою чергу, член колегії МВС, депутат Антон Геращенко написав у Facebook, що Махаурі "був вельми видатною особистістю".

 

"За повідомленням засобів масової інформації, три роки тому Тимур був затриманий турецькою владою за підозрою у вбивстві одразу п'ятьох чеченців, які переховувалися в цій країні від російського правосуддя", - зазначає Геращенко.

 

Зокрема, турецька влада і преса тоді звинувачували його в роботі на Кремль, а турецькі медіа з посиланням на прокурора Ахмета Демірхюйюка повідомляли, що Махаурі нібито причетний до ліквідації самого Шаміля Басаєва. Адже підготував вантажівку, під час вибуху якої в липні 2006 року загинув Басаєв. Хоча, звучать і припущення, що Махаурі міг не знати, що вантажівку зі зброєю, відправлену їм Басаєву, чекісти начинили вибухівкою.

 

Махаурі свою провину заперечував і навіть прийшов на похорон своєї жертви і висловлював співчуття родичам, стверджуючи, що він і сам родич убитого.

 

Тимур також добре відомий у Грузії як учасник подій в ущелині Лопота, де у вересні 2012 року грузинський спецназ знищив групу бойовиків, які намагалися перебратися в Дагестан.

 

Як пише депутат Геращенко, Махаурі тоді підтримував тодішній заступник міністра внутрішніх справ Георгій Лорткіпанідзе (колишній глава одеської поліції), який говорив, що Махаурі не терорист і не агент ФСБ, а "патріот Грузії".

 

"Руслан шалено любить Грузію, він біженець із Чечні, а під час вбивства в Туреччині, в якому його звинувачує турецька влада, він взагалі був у Грузії, а не на території Туреччини", - говорив Лорткіпанідзе.