Керівник МЗС Польщі обізвав українських заробітчан біженцями

11:52, 05.09.2017
Керівник МЗС Польщі обізвав українських заробітчан біженцями

Голова МЗС Польщі, можливо, не розрізняє поняття "біженець" та "економічний мігрант" (PAP/Jacek Turczyk)

Міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський прирівняв українців, що їдуть на заробітки маючи візи, із біженцями, яких приймає Євросоюз із Близького Сходу та Африки.

Таку заяву він зробив, коментуючи звинувачення претендента на посаду канцлера Німеччини Мартіна Шульца у тому, що Польща не викону квоту по прийому біженців.

"Польське радіо" передає слова Ващиковського та зазначає, що впродовж шести місяців цього року Польща видала українцям понад 750 тисяч віз з правом проживання та праці, а у 2016 році - 1,2 мільйона.

За словами Ващиковського, "завдяки цьому українським родинам та бізнесу відправляють мільярди євро з Польщі".

Обмін репліками між представником Німеччини та Ващиковським розпочався після дебатів між Мартіном Шульцем та Ангелою Меркель.

Кандидат від Соціал-демократичної партії Німеччини на посаду канцлера цієї країни Мартін Шульц звинуватив Польщу та Угорщину у тому, що вони відмовляючись приймати біженців, перешкоджають появі європейської міграційної політики. Німецький політик також пригрозив у зв’язку з цим фінансовими наслідками.

"Причиною фіаско є, однак, існування в Європейському Союзі країн – декілька з них я згадав, це Польща та Угорщина - які категорично відкидають це і кажуть: нехай німці та італійці самі займаються цією проблемою", - сказав Шульц.

У відповідь Ващиковський заявив, що Польща приймає біженців. Неочікувано ними виявилися ті українці, яким влада Польщі до перетину кордону дає право на в’їзд та роботу на своїй території.

"Допомагаємо іммігрантам. А тому прошу пана Шульца […] отримати більше інформації, ознайомитися з ситуацією і не використовувати фальшиві аргументи у внутрішніх, передвиборчих дискусіях в Німеччині", - заявив Ващиковський. Він закликав також до "справедливого підходу" з цього питання.

Також Ващиковський заявив, що потрібно займатися "імміграційними кризами, що наступають на Європу з усіх сторін".

"Понад мільйон українців живе, працює, заробляє, прирощує свій дохід, який відправляє в Україну. За підрахунками фінансових установ, від 3 до 5 млрд євро переводять в Україну родинам, бізнесу", - вказав голова Міністерства закордонних справ Польщі.

Очевидно, мініста не збентежила розбіжність в озвучених ним цифрах щодо того, що для українців із початку 2016 року Польщею надано майже 2 мільйони дозволів на в’їзд та працю, а приїхали та працюють, за словами міністра, лише половина із них.