Матір полоненого окупанта Віктора Агєєва просить його звільнити

20:42, 29.06.2017
Матір полоненого окупанта Віктора Агєєва просить його звільнити

Фото Віктора Агєєва в часи строкової служби.

Матір російського розвідника Віктора Агєєва, якого бійці ЗСУ взяли в полон під час бою з ворожою ДРГ поблизу села Жолобок на Луганщині, просить російських політиків допомогти у звільнені сина.

 

Відповідне звернення Світлани Агєєвої оприлюднило російське видання «Новая газета» у четвер.

 

Матір направила звернення голові алтайського осередку партії «Яблоко» Олександру Гончаренко, той переслав його керівнику фракції «Яблоко» Петербурзьких законодавчих зборів Борису Вишневському, який написав звернення міністру оборони Росії Сергію Шойгу з проханням «терміново перевірити» інформацію зі звернення Агєєвою про перебування її сина в українському полоні.

 

Про те, що її син потрапив у полон на Луганщині жінка дізналася від журналістів ВВС. Пані Агєєва одразу звернулася у районний і крайовий військкомати, але не отримала жодних роз’яснень.

 

За словами жінки, її 22-річний син Віктор Агєєв розповідав їй, що з 18 березня служить в російській армії за контрактом у місті Батайськ Ростовської області. Контракт розривати він не планував.

 

 «Він був задоволений новою службою, прислав наказ про присвоєння чергового військового звання ефрейтор. Наказ № 866 від 4.05.2017 р.» — пишет Світлана Агєєва.

 

Вона просить допомогти з’ясувати обставини, за яких її син опинився в умовах утримання у слідчих установах України. І просить надати можливість зв’язатися із ним телефоном, або завдяки інтернету. А також допомогти звільнити і повернути додому.  

 

Водночас, прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що Росія має намір захищати "законні права" захопленого в полон у Луганській області росіянина Віктора Агєєва.

 

"Я не маю такої інформації. Не знаю, але можу припустити, що безумовно, як і щодо всіх громадян Росії, очевидно, вживатимуться заходи щодо захисту законних прав", - сказав Пєсков журналістам, відповідаючи на запитання, чи докладатиме Москва зусиль для того, щоб повернути Агєєва на батьківщину.

 

Як повідомляла «УМ», 24 червня в районі проведення антитерористичної операції біля села Жолобок Слов'яносербського району українські військові знешкодили диверсійно-розвідувальну групу терористів. Чотирьох бойовиків затримали, а ще двох ліквідували: зокрема, уближньому бою знищено командира-росіянина Олександра Щербака та снайпера, які чинили злісний опір, - ліквідували.

 

Пізніше Міноборони України заявило, що серед полонених є росіянин на ім'я Віктор Агєєв, і він є чинним військовослужбовцем-контрактником російської військової розвідки.

 

Інформацію про те, що Віктор Агєєв в березні 2017 року підписав контракт і продовжив службу в Батайську Ростовської області, російській службі ВВС підтвердила матір військовослужбовця, його колишні товариші по службі та друзі.

 

Міністерство оборони Росії натомість відхрестилося від свого солдата і заперечило, що затриманий є кадровим російським військовим. Мовляв, свогоч асу він проходив лише строкову службу в російській армії.

 

Згодом полоненого росіянина передали до СБУ. Проти нього відкрито провадження за статтею про вчинення теракту.