Януковича обвинувачують у злочинній змові з Путіним

15:31, 29.06.2017
Януковича обвинувачують у злочинній змові з Путіним

Адвокат Януковича Віталій Сердюк просить роз'яснити йому обвинувальний акт.

Прокуратура звинувачує колишнього президента Віктора Януковича у пособництві російській владі в анексії Криму та веденні агресивних воєнних дій на території України.

 

Згідно з текстом обвинувачення, відразу після прибуття Януковича до Російської Федерації наприкінці лютого 2014 року – втікач вступив у змову з владою Росії задля отримання преференцій та подальшого проживання на території Росії.

 

Про це йдеться в обвинувальному акті, який зачитав прокурор Головної військової прокуратури Руслан Кравченко під час засідання Оболонського райсуду Києва у четвер.

 

Так, Росія використовувала Януковича як нібито діючого президента України для легімітизації присутності російських військ в Україні та окупації частини української території.

 

Це було зроблено через складання та направлення 1 березня 2014 року Януковичем листа до президента Росії та Ради Федерації про заклик введення російських військ в Україну.

 

Так само Янукович підтримав звернення Сергія Аксьонова про "надання допомоги кримчанам" до Володимира Путіна.

 

"Умисними і протиправними діями Янукович надав іноземній державі допомогу проти своєї держави, а також сприяв веденю агресивної війни", - наголосив прокурор.

 

Загальні збитки, які Україна отримала через дії екс-президента - 1 трильйон 800 мільярдів 352 мільйони гривень.

 

У свою чергу, захисник Януковича Віталій Сердюк після перерви у судовому засіданні проситиме прокурорів розтлумачити обвинувальний акт.

 

«Прокурор зобов'язаний це зробити на вимогу захисту. Зобов'язаний роз'яснити порожній обвинувальний акт як захисту, так і безпосередньо Віктору Януковичу», - сказав адвокат Сердюк.

 

Утім, суддя Оболонського райсуду Владислав Дев'ятко вирішив продовжити засідання у справі Віктора Януковича 6 липня о 10:00. Суддя зазначив, що до 5 липня сторони повинні надати докази суду.

 

Нагадаємо, у четвер Оболонський районний суд Києва задовольнив клопотання прокуратури щодо процедури заочного провадження у розгляді по суті справи за обвинуваченням Януковича у державній зраді.

 

Втікач обвинувачується у вчиненні державної зради, пособництві представникам влади Росії, в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України, в порушення порядку, встановленого Конституцією, веденні агресивної війни.

 

Сам Янукович обвинувачення відкидає.