В Україні відбулася масштабна хакерська атака на банки, енергетичні компанії та держустанови

15:22, 27.06.2017
В Україні відбулася масштабна хакерська атака на банки, енергетичні компанії та держустанови

Реальні масштаби хакерської атаки наразі не відомі (ZDNet)

В Україні відбулася масована хакерська атака на ряд банків, енергетичні компанії та державні установи.

 

За попередньою інформацією, жертвами стали Приватбанк, Київенерго, Укренерго, Нова пошта, Вега-телеком, Савсервіс, Укрпошта, більшість електроенергетичних компаній у регіонах.

 

Ощадбанк наразі спростовує, що ранкові збої в роботі обладнання були у результаті хакерської атаки.

 

Національний банк України попередив банки та інших учасників фінансового сектору про зовнішню хакерську атаку невідомим вірусом на декілька українських банків, а також на деякі підприємства комерційного та державного секторів, що відбувається сьогодні.

 

"У результаті таких кібератак ці банки мають складності з обслуговуванням клієнтів та здійсненням банківських операцій", - відзначили в прес-службі НБУ.

 

У Нацбанку відзначили, що наразі у фінансовому секторі посилено заходи безпеки та протидії хакерським атакам усіх учасників фінансового ринку.

 

"Національний банк упевнений, що захист банківської інфраструктури від шахрайських дій в кіберпросторі організовано належним чином, а спроби кібератак на інформаційні системи банків будуть нейтралізовані", - підкреслили в НБУ.

 

Київенерго повідомило Інтерфакс-Україна, що теж зазнали хакерської атаки.

 

"Ми зазнали хакерської атаки. Дві години тому змушені були вимкнути всі комп'ютери, очікуємо дозволу на включення від служби безпеки", - сказали у прес-службі.

 

На своїй офіційній сторінці у Facebook "Нова пошта" повідомила: "Через масовану атаку вірусу Petya.A на наші інформаційні системи відділення та контакт-центр "Нова пошта" тимчасово не можуть обслуговувати клієнтів".

 

Всі відділення "Нової пошти" тимчасово припинили роботу.

 

У прес-службі "Укртелекому" також підтвердили кореспонденту факт атаки, а також те, що мова йде про вірус-шифрувальник. За словами представників компанії, незважаючи на атаку компанія продовжує представляти послуги телефонії та інтернету.

 

На офіційному сайті аеропорту "Бориспіль" опубліковано повідомлення про тимчасову недоступність розкладу рейсів.

 

Генеральний директор аеропорту Павло Рябікін повідомив на своїй сторінці у Facebook про "спам-атаку".

 

У соцмережах повідомляють, що атака, найімовірніше, була із Росії.

 

"Зараз відбувається масована хакерська атака росіян на українські підприємства. З великих жертв "Нова Пошта" і "Приват". Сьогодні все і всі можуть глючити. Ставтесь до цього з розуміням і спокоєм", - написав Олександр Равчев у Facebook.