До Європи з біометричними паспортами за перші 12 годин безвізу в'їхало понад 5 тисяч українців

17:00, 11.06.2017
До Європи з біометричними паспортами за перші 12 годин безвізу в'їхало понад 5 тисяч українців

Перші підсумки безвізу: українці, що не порушували закони країн Європи та мають біометричний паспорт без проблем перетина.ть кордон з ЄС

За 11 годин дії безвізу на кордоні зафіксовано перші 4 відмови у в'їзді громадянам України в ЄС, всього на територію Євросоюзу в'їхало 20 660 громадян України, з них 5290 - за біометричними паспортами.

Про це інформує "Європейська правда" з посиланням на керівника Департаменту консульської служби МЗС Сергія Погорільцева, передає Європейська правда.

Станом на 11 ранку одна відмова зафіксована на кордоні з Польщею - чоловік раніше перевищив термін перебування в Шенгені.

З такої ж причини було відмовлено у в'їзді ще двом українцям на кордоні зі Словаччиною, у пункті Вишнє Нємецке. Ці громадяни до цього були депортовані з ЄС і знали про заборону в'їзду.

На кордоні з Румунією було відмовлено у в'їзді чоловікові, у якого не було біометричного паспорта, він планував перетнути кордон з паспортом старого зразка, але без візи.

"Це - відмова, яка не стосується безвізового режиму", - підкреслив Погорільцев.

Всього за перші 11 годин дії безвізового режиму в ЄС в'їхало 20 660 громадян України (стандартний потік людей на цей час), у тому числі 5290 - за біометричними паспортами.

"Безвізовий режим поїздок громадян України до ЄС - це вже реальність, і свідчить про це те, що сотні, а вже і тисячі громадян України без віз за біометричними паспортами в'їхали до країн Європейського Союзу", - сказав Погорельцев у коментарі УНІАН.

Станом на 10.30 11 червня на ділянці кордону з Польщею близько 600 осіб в'їхали в рамках безвізового режиму. Повернуто одного громадянина України на пункті пропуску "Шегині" у зв'язку з тим, що мав попередню заборону на в'їзд до ЄС, і країною заборони була Данія", - сказав директор Департаменту консульської служби МЗС.

"До Румунії прибуло понад 150 осіб. Без проблемних питань проходить контроль. Одній особі відмовлено з огляду на те, що намагався в’їхати за звичайним закордонним паспортом чи паспортом громадянина України для виїзду за кордон, і без візи, а отже, не за біометричним паспортом", - додав він.

"До Будапешту (Угорщина) прибуло приблизно 160 осіб, 35 з них - за біометричними паспортами без жодних проблем. Два рейси прибули до Рима зі Львова і Києва, понад 50 осіб за біометричними паспортами. Немає жодних проблем. Пройшли контроль. Відмов немає", - сказав Погорельцев.

Також, за його словами, громадяни України прибувають до Парижа, Мюнхена, Франкфурта-на-Майні.

Консули України працюють у цілодобовому режимі в усіх наземних пунктах пропуску з країнами ЄС.

Разом з тим він додав, що українські консули перебувають в аеропортах не лише столиць країн ЄС.

"Українсько-словацький кордон станом на 10.30 перетнули 733 громадяни України, з них безвізовим режимом скористалися 33 особи. Двом громадянам України відмовлено у в'їзді на безвізових підставах у зв'язку з перевищенням терміну попереднього перебування в Європейському Союзі", - додав Погорельцев.