«Тітушки» Дніпра: підозру оголошено 16 особам

16:44, 09.06.2017

Слідчі прокуратури передадуть найближчим часом матеріали досудового розслідування для ознайомлення 16 підозрюваним у сутичках, які відбулися у Дніпрі 9 травня.

 

Про це повідомив заступник прокурора Дніпропетровської області Роман Токар у п’ятницю.

 

"Слідчими встановлено, хто саме з підозрюваних спричиняв тілесні ушкодження потерпілим. Це все зафіксовано доказами, які здобуто по кримінальному провадженню", – сказав пан Токар.

 

У прокуратурі припускають, що вже наступного тижня кримінальне провадження буде передано до суду.

 

За словами Романа Токара, слідство встановило роль кожного із підозрюваних.

 

Зокрема, було вручено повідомлення про підозру трьом організаторам, двом особам, які "вели касу" і передавали кошти, одному координатору, який керував молодиками на місці подій, а також десятьом активним учасникам масових заходів.

 

Під час брифінгу журналістів ознайомили із записом телефонних розмов людей, які домовлялися про оплату «тітушок» та обговорювали план проведення самої акції.

 

При цьому представник прокуратури підтвердив, що на допит в якості свідка запрошувався народний депутат з фракції "Опозиційний блок" Олександр Вілкул.

 

У прокуратурі області відзначили, що у межах розслідування слідчі опитали 136 свідків, провели 38 обшуків, 14 осіб були визнані потерпілими, 16 особам оголошено про підозру. Їхні дії кваліфіковані за різними статтями Кримінального кодексу України. Запобіжний захід у вигляді тримання під вартою обрано 7 особам.

 

Пан Токар також поінформував, що слідчі уклали угоди з чотирма особами, які співпрацюють зі слідством, надаючи важливі дані.

 

"Ці люди брали участь у масовому заході, але фізичної шкоди учасникам не завдавали, їм призначено штрафи – по 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян", - уточнив заступник прокурора області.

 

Нагадаємо, у Дніпрі 9 травня під час масових заходів сталися «тітушки» напали на ветеранів АТО, які вимагали в учасників проросійської акції «Безсмертний полк» прибрати червоні прапори і колорадські стрічки.

 

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков через непрофесійні дії поліції усунув з посад керівників поліції міста і області, а також їхніх заступників.

 

Для розслідування подій 9 травня у Дніпрі створена спеціальна комісія.