На Байковому кладовищі у Києві вкрали бюст Миколи Міхновського

14:02, 22.05.2017
На Байковому кладовищі у Києві вкрали бюст Миколи Міхновського

Так наразі виглядає могила Миколи Міхновського на Байковому кладовищі.

Бронзове погруддя з пам’ятника на могилі одного з основоположників українського націоналізму Миколи Міхновського зникло на Байковому кладовищі у Києві.

 

Про це повідомив керівник Історичного клубу «Холодний Яр» Роман Коваль у понеділок.

 

«Акт вандалізму в 100-ліття Української революції про який мовчить держава. 21 травня 2017 р., в мамин День народження, ходив до неї на могилку на Байкове кладовище. Зайшов і до Миколи Міхновського. І не повірив своїм очам – на стелі не має бронзового погруддя! Замість нього – жовті й блакитні квіти. Тобто прикра подія сталася не сьогодні, і не вчора. Чому ж про це ніхто не знає? Чому про це ніхто не говорить?!», - з обуренням написав пан Коваль.

 

За його словами, невідомо навіть чи веде поліція розслідування з цього приводу.

 

Керівник Історичного клубу «Холодний Яр» додає: «Стільки крику було про вандалізм на польських та інших, неукраїнських, могилах, а коли наругу здійснено над пам’ятником Миколі Міхновському, творцеві українського війська, ідеологові українського націоналізму – багатозначне мовчання засобів масової інформації».

 

При цьому, пан Коваль оприлюднив дві світлини на могилі Міхновського: 23 серпня 2016 р. і 21 травня 2017 року.

 

 

Водночас, під постом керівника Українського інституту національної пам'яті Володимира В'ятровича, який поширив інформацію Романа Коваля, один з користувачів зазначає у коментарях, що бронзове погрддя Міхновського зникло ще чотири тижні тому.

 

Окремі користувачі припускають, що справа рук так званих «металістів», тож погруддя опинилося нібито там, де «нога коня Щорса».

 

Додамо, що наприкінці квітня з надгробного пам'ятника на могилі Лесі Українки на Байковому кладовищі вандали вкрали бронзові елементи.

 

Нагадаємо, Микола Міхновський (1873-1924 рр.) був українським політичним та громадським діячем, що обстоював ідеї українського націоналізму та державної незалежності України.