В Криму силовики блокують акції пам'яті жертв депортації, активістів затримують (фото)

14:49, 18.05.2017
В Криму силовики блокують акції пам'яті жертв депортації, активістів затримують (фото)

Сулейман Кадиров у Феодосії був під постійним наглядом окупантів (Антон Наумлюк)

В окупованих містах Криму - Бахчисараї, Сімферополі, Феодосії - російські силовики перешкоджають проведенню акцій із вшанування пам'яті загиблих під час депортації кримських татар 18 травня 1944 року, активістів затримують та відправляють до відділків поліції.

Про це у Facebook повідомляють місцеві активісти та журналіст Антон Наумлюк.

"День пам'яті депортації кримських татар розпочався. У Бахчисараї камінь, до якого завжди покладали квіти, заблокували поліцейською машиною. У Сімферополі "з технічних причин" скасували судове засідання по справі Ахтема Чийгоза, куди збиралися прийти кримські татари, щоб потім піти покласти квіти. Біля Верховного суду Криму зараз стоїть два автобуси з поліцейськими", - написав Наумлюк.

Він повідомив, що напередодні відразу кільком активістам у Криму вручили застереження про неприпустимість організації несанкціонованих масових заходів", під якими окупаційна влада має на увазі заходи в пам'ять жертв депортації кримських татар. У "прокуратурі" посилаються на якусь заяву громадянина Іванова, який написав донос, що Меджліс збирається організувати антиросійські акції.

На центральній площі анексованого Сімферополя силовики затримали кримськотатарських активістів, повідомив Заїр Смедля на своїй сторінці в Facebook.

У Сімферополі кримські татари збиралися прийти на чергове судове засідання у справі Ахтема Чийгоза, але суд переніс засідання. Після цього близько сотні активістів зібралися на центральній площі, щоб відзначити 73-тю річницю депортації корінного населення Криму.

"Зараз повідомили про затримання на центральній площі м Сімферополі наших співвітчизників! Серед них Сервер аг'а Караметов, Наріман Джемілєв і Сервер Ізмайлов. Везуть в центральний РВВС", - написав він.

Водночас заступник глави Меджліса Аліше Умеров повідомив, що Ізмайлов – літня людина з хворобою Паркінсона, "який вийшов на площу з національним прапором, і тільки за це його затримали".

Поліцейські у Сімферополі також намагалися затримати журналіста видання Krym Tatar Club, але відпустили, переписавши документи.

Сулейман Кадиров у Феодосії спробував покласти квіти до памяятника жертвам депортації. Його спочатку затримали за звинуваченнями у несанкціонованому мітингу, але потім відпустили.

Підхід до дошки пам'яті жертв депортації в Бахчисараї зранку заблокували автівкою, але активісти змогли домовитися, щоб її силовики її відігнали, пише Айше Умерова. Вона опублікувала фото з місця подій.



Поруч із місцем вшанування пам'яті жертв депортації знаходиться багато поліції, у соцмережах пишуть, що були помічені автозаки.





Айше Умерова повідомляє, що в Бахчисараї поліцейські затримали чоловіків, що на 5 автівках їхали із кримськотатарськими прапорами.

"На хлопців, затриманих у Бахчисараї за кримськотатарські прапори, зараз оформлюють протоколи на водіїв машин. Потім направлять до суду. Їм загрожує штраф у 10 000 рублів. Пасажири проходять у справі, як свідки", - написала вона.



За інформацією Умерової, на відео фігурують ще три автівки. Їх водіїв розшукують.

У Судаку активістам вдалося провести спільну молитву за жертвами депортації. Водії автівок, що проїздили повз акцію, підтримували активістів.




Нагадаємо, Меджліс кримськотатарського народу запропонував співвітчизникам 18 травня провести по всій Україні, в тому числі в Криму, хвилину мовчання в пам'ять про жертв геноциду. У Криму також закликали людей провести молебень біля своїх будинків і покласти квіти до пам'ятних місць, встановленим на знак пам'яті жертв депортації.

У четвер, 18 травня, голова Меджлісу кримських татар, народний депутат Рефат Чубаров з нагоди Дня пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу виступив з трибуни Верховної Ради. Там, серед іншого, він назвав дії президента РФ Володимира Путіна в Криму продовженням репресій радянського диктатора Йосипа Сталіна.

Операція з депортації кримських татар з Криму почалася на світанку 18 травня 1944 року і закінчилася о 16:00 20 травня. За дві доби було депортовано 191 тис. кримських татар.